Μονόδρομο για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους εργαζομένους θεωρεί η ιδιοκτησία της Ηλεκτρονικής Αθηνών την απόφαση για την πτώχευση της εταιρείας. Κι αυτό διότι μετά την καταγγελία, στις 29 Φεβρουαρίου 2016, από την Εθνική Τράπεζα της σύμβασης πίστωσης που είχε η αλυσίδα, θα ακολουθούσε η ενεργοποίηση του ενεχύρου, βάσει του νομοθετικού διατάγματος του 1923. Δεδομένου ότι το σύνολο του εμπορεύματος της Ηλεκτρονικής Αθηνών, καθώς και των τραπεζικών της λογαριασμών, είναι ενεχυριασμένο, η ενεργοποίηση του ενεχύρου σημαίνει πρακτικά ότι, οι πιστώτριες τράπεζες θα λάμβαναν όλο το ποσό από τη ρευστοποίησή του. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Ι. Στρούτσης, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της Ηλεκτρονικής Αθηνών, με την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και του εμπορεύματος, η τιμή των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ.
Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι η εταιρεία δεν έχει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, οπότε το 25% των χρημάτων που θα προκύψουν από την εκποίηση της περιουσίας, τα οποία προορίζονται κανονικά για πληρωμή φόρων, ταμείων και εργαζομένων, μπορούν να καλύψουν τις αποζημιώσεις.
Σε πρώτη φάση, δηλαδή το αμέσως επόμενο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα καταβληθεί μέρος των αποζημιώσεων, που θα ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ. Το 65% του ποσού που θα προκύψει από την εκποίηση της περιουσίας αφορά την πληρωμή των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 10% τούς ενέγγυους προμηθευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Ηλεκτρονικής Αθηνών είχε την πρώτη συνάντηση με τη σύνδικο της πτώχευσης, και στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να καταγγελθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, έτσι ώστε να θεωρηθούν απολυμένοι και να δρομολογηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. Στις άμεσες κινήσεις τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνεται και το σφράγισμα των καταστημάτων, προκειμένου να προστατευθεί το εμπόρευμα, η απογραφή του και η μεταφορά του στις κεντρικές αποθήκες. Μάλιστα, για τα έξοδα αυτής της διαδικασίας η εταιρεία έχει προνοήσει την ύπαρξη ταμειακών διαθεσίμων.
Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους πελάτες, οι οποίοι παράγγειλαν τις προηγούμενες ημέρες προϊόντα από την Ηλεκτρονική Αθηνών και δεν τα έχουν παραλάβει, ενώ έχουν πληρώσει κάποια προκαταβολή, εξετάζονται δύο εναλλακτικές: ή θα τους επιστραφεί η προκαταβολή ή θα γίνει διαχωρισμός του εμπορεύματος από την πτωχευτική περιουσία και θα παραδοθεί το προϊόν που έχουν παραγγείλει. Κανονικά, εξάλλου, θα συνεχίσουν να πληρώνουν στις τράπεζες τις δόσεις όσοι πελάτες έχουν προμηθευτεί προϊόντα από την εταιρεία και είχαν επιλέξει αυτόν τον τρόπο πληρωμής.