Τι σημαίνει ΕΠΥ;

trapeza-ths-ellados

Το πώς μια ασφαλιστική εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών και πώς εποπτεύεται, απαντά η Τράπεζα της Ελλάδας, δίνοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι.

"Σύμφωνα με το άρθρο 42β του ν.δ. 400/1970, ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ μπορούν να ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα με τη μορφή της Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) χωρίς εγκατάσταση στη χώρα μας.

Υπεύθυνη για τη χρηματοοικονομική εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών είναι αποκλειστικά η εποπτική αρχή της χώρας προέλευσης (της χώρας όπου έχουν την έδρα τους). Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να παρέμβει αποκλειστικά για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος.

Πριν μια επιχείρηση δραστηριοποιηθεί ως ΕΠΥ στην Ελλάδα, πρέπει να τηρηθεί η εξής διαδικασία: να υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος εκ μέρους της εποπτικής αρχής της καταγωγής της ενδιαφερόμενης ασφαλιστικής επιχείρησης τα εξής δικαιολογητικά:

α) Γνωστοποίηση της επωνυμίας και της διεύθυνσης της έδρας της ενδιαφερόμενης ασφαλιστικής επιχείρησης.

β) Πιστοποιητικό φερεγγυότητας συντεταγμένο σύμφωνα με το υπόδειγμα Ι του πρωτοκόλλου συνεργασίας των εποπτικών αρχών των κρατών-μελών.

γ) Γνωστοποίηση της φύσεως των κινδύνων ή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που η ασφαλιστική επιχείρηση προτίθεται να ασκήσει στην Ελλάδα.

Εάν πρόκειται για άσκηση του κλάδου 10 (Αστική Ευθύνη από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα πλην της ευθύνης του μεταφορέα), η επιχείρηση επιπλέον των ανωτέρω υποβάλλει και τα εξής δικαιολογητικά στην Τράπεζα της Ελλάδος:

- πληρεξούσιο διορισμού του ειδικού αντιπροσώπου, φυσικού ή νομικού προσώπου, με κατοικία ή έδρα την Ελλάδα, με τις ειδικές εξουσίες και τα ειδικότερα αναφερόμενα στο αρ. 42δ παρ. Α1 δ) του ν.δ. 400/1970,

- δήλωση εγγραφής της ασφαλιστικής επιχείρησης στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων (ΕΚ) και στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (ΓΔΑ).

Τέλος προσκομίζεται δήλωση της επιλογής του τρόπου ασκήσεως του κλάδου 17 "Νομική Προστασία" σύμφωνα με το άρθρο 13β παρ. 5 του ν.δ. 400/1970, εφ' όσον η ασφαλιστική επιχείρηση προτίθεται να ασκήσει τον κλάδο 17.

Επισημαίνεται ότι η δήλωση της πρόθεσης μιας ασφαλιστικής επιχείρησης να δραστηριοποιηθεί ως ΕΠΥ στην Ελλάδα δεν σημαίνει απαραιτήτως άμεση έναρξη δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν.δ. 400/1970, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να δημιουργεί και να τηρεί προσβάσιμα στο κοινό μητρώα των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει πρόθεση να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα με τη μορφή ΕΠΥ. Τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών μπορούν να αναζητηθούν πατώντας εδώ (στο πεδίο «Είδος Ασφαλιστικής Επιχείρησης» επιλέξτε «Ελευθ Παρ Υπηρ»).

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με ΕΠΥ στον κλάδο 10, δηλαδή είναι μέλη του ΓΔΑ και του ΕΚ, μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες http://www.mib-hellas.gr/και http://www.epikef.gr αντίστοιχα."

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει σημαντικό διεθνές κεφάλαιο

Με φρόνηση και αυτοπεποίθηση χτίζουμε γέφυρες φιλίας στην ευρύτερη περιοχή μας για το παρόν και …