Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων όλα είναι ανοικτά. Από μια συμφωνία με τους Θεσμούς τις επόμενες ημέρες μέχρι μια οριστική ρήξη, που θα επιφέρει και μεγάλες ανατροπές σε πολιτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση, εφόσον κλείσει μια έντιμη συμφωνία, θα επιχειρήσει να την περάσει χωρίς απώλειες από τους «153» βουλευτές της. Αν το καταφέρει, θα έχει πάρει μια γερή ανάσα και θα ευελπιστεί σε αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Αν προκύψει «ατύχημα» στη Βουλή τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος, αφού η περίπτωση της οικουμενικής κυβέρνησης αποκρούεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων.
Σε περίπτωση παράτασης των διαπραγματεύσεων και μετά τις 8 Μαΐου η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας στα κρατικά ταμεία και όπως σημειώνει το imerisia.gr, τότε ο «εφιάλτης του 2015» με τις ατελέσφορες συζητήσεις με τους δανειστές θα επανέλθει και θα ξαναζήσουμε το δραματικό περσινό καλοκαίρι.
Υπάρχει, πάντως, και το σενάριο της οριστικής ρήξης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ να μην αντέξει και να παραιτηθεί. Τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, πιθανότατα τις τρίτες στην Ευρώπη μέσα στον Ιούνιο, μαζί με το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 του μήνα και τις πρόωρες κάλπες στην Ισπανία τρεις ημέρες αργότερα.
Ολα τα σενάρια και οι προοπτικές δείχνουν, πάντως, αδιέξοδο και κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Διότι το 2016 δεν είναι 2015 και οι εκβιασμοί και από τις δύο πλευρές μπορεί να φέρουν χειρότερες καταστάσεις από τις περσινές. Αλλωστε, όπως λένε όλες οι επίσημες αναλύσεις, μια νέα οικονομική αναταραχή θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση αυτή τη φορά δεν θα γίνει με δανεισμό...