Δυσμενέστερες οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία

elliniko-xreos-ellada-oikonomia-euro

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ανακοινώσεις της εντός της ημέρας για τις αναθεωρημένες εαρινές προβλέψεις της για την Ελληνική Οικονομία, έστρεψαν σήμερα την προσοχή τους η κυβέρνηση, το οικονομικό της επιτελείο και οι παράγοντες της αγοράς, καθώς στο στόχαστρο βρέθηκαν το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η ανεργία, ο πληθωρισμός και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, οι οποίες για την Ελλάδα, είναι δυσμενέστερες των προηγούμενων που εκτιμούσαν την ανεργία στο 24% φέτος και 22,8% του ενεργού πληθυσμού του χρόνου.

Και τελικά ανακοίνωσε τα:

  • Σταδιακή επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016,
  • Η οικονομία θα παραμείνει φέτος σε ύφεση με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει 0,3%, ωστόσο η υποχώρηση είναι μικρότερη σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου για ύφεση 0,7%.
  • Το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.
  • Το δημόσιο έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 3,1% το 2016 και στο 1,8% το 2017
  • Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και φέτος, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από του χρόνου.
  • Η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει κοντά στα ιστορικά υψηλά φέτος και του χρόνου.
  • Το 2016 θα κυμανθεί στο 24,7% του ενεργού πληθυσμού και το 2016 στο 23,6%.
  • Το δημόσιο χρέος από 176,9% του ΑΕΠ το 2015 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και θα αρχίσει να μειώνεται το 2017 (178,8%).

Αποσαφηνίζει πάντως πως «καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.»

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

O ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα Αυξήθηκαν κατά 396 …