ΔΝΤ προς Ευρώπη: "Ελάφρυνση του χρέους ή θα απέχουμε από το νέο Μνηνόνιο"

upl572c6b7bb11fc

«Στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους.»

Ξεκάθαρη στην επιστολή της προς το σύνολο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να καταλάβουν πως αν το αίτημά της δεν γίνει δεκτό, τότε το ΔΝΤ, θα απέχει από το νέο Μνηνόνιο!!!

Το έγγραφο που αποκάλυψαν  οι «Financial Times», έχει ανακοινωθεί ως εξής, από τον συντάκτη του άρθρου:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πως θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, λειτουργώντας καταλυτικά στις προσεκτικά ενορχηστρωμένες διαπραγματεύσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σε επιστολή της προς τους 19 Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την ανεύρεση «έκτακτων μέτρων» 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω περικοπών στον προϋπολογισμό, οι οποίες έχουν διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα, έχουν αποβεί άκαρπες και πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να τεθεί αμέσως στο τραπέζι, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής μεταρρύθμισης, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα. Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναλαμβάνει τη θεώρηση του ΔΝΤ ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018 και όχι 3,5% που επιθυμεί η ΕΕ. Η ίδια καλεί την ΕΕ να αλλάξει το στόχο στο 1,5%, δεδομένο που σημαίνει πως το Ταμείο θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες ζητούν μεγάλη λιτότητα από την Ελλάδα και γι αυτό γράφει:

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι μόνο δύσκολο να επιτευχθεί αλλά πιθανότατα θα είναι και αντιπαραγωγικήΔεν θεωρούμε ότι θα είναι εφικτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέσω της επιβολής φόρων σε μια περιορισμένη βάση, της περιορισμένης μείωσης δαπανών αλλά της επιβολής εκτάκτων μέτρων, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση. Από την 1/1/2025 μέσω της …