Ορατό και από την Ελλάδα θα είναι το ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, την Δευτέρα. Είναι ο μικρότερος πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και μοιάζει σαν μία σκούρα κουκίδα.
Το φαινόμενο είναι μοναδικό καθώς θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019 και το 2032. Όποιος θέλει, μπορεί να παρακολουθήσει τη διάβαση του Ερμή:
- διαδικτυακά μέσω του τηλεσκοπίου Slooh στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/embed/rJwEIAN7UEQ
- μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στη διεύθυνση www.cosmos.esa.int/web/cesar/streaming.
- Εικόνες της διάβασης θα μεταδώσει το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA στη διεύθυνση www.nasa.gov/transit.
Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται να λάβει χώρα στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο. Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα.