ΕΝΥΠΕΚΚ: Παράνομη η επιστροφή του ΕΚΑΣ

enypekk

Την διαφωνία της επεξηγώντας και το γιατί, παραθέτει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, σχετικά με την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΕΚΑΣ του πρώτου 6μήνου του 2016, που η κυβέρνηση ζητεί από περισσότερους από 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν ήδη λάβει χαρακτηρίζοντάς τα  ως αχρεωστήτως καταβληθέντα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ:

«Παρά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (1179/1993, 2488/1993, 1917/1993, 237/2000), σύμφωνα με την οποία «δεν επιστρέφονται οι παροχές από τους οφειλέτες σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας επιστροφής των αχρεωστήτων παροχών». Στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν. 4387/2016 με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 92 ορίζεται ρητά ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή από 12-5-2016, μεταβάλλονται τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2016!

Έτσι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πλέον κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 664 ευρώ, σταματούν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και καλούνται να επιστρέψουν τις παροχές κατά το άρθρο 103 του ιδίου νόμου, περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών. Η επιστροφή τους προβλέπεται να γίνει σε μηνιαίες δόσεις, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του μεικτού ποσού που αντιστοιχεί στις χορηγούμενες παροχές ή εφάπαξ, εφόσον το συνολικό ποσό της οφειλής δεν υπερβαίνει το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις χορηγούμενες παροχές.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να περικόψει ακόμα περισσότερο τις χορηγούμενες συντάξεις για τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, για τα … υπόγεια της Κοινωνικής Ασφάλισης, που σε πολλές περιπτώσεις διαβιούν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας.»


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βόρεια Μακεδονία: Το DUI αντέδρασε στις δηλώσεις Σιλιάνοφσκα

Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και …