Πρώτη ολική διαγραφή χρέους δανειολήπτη με βάση το νέο άρθρο 5

katseli_law_second_chance-4_edited

Κατεγράφη στα δικαστικά χρονικά της τελευταίας εξαετίας και τώρα υπάρχει και δεδικασμένο, η πρώτη ολική διαγραφή χρέους δανειολήπτριας μακροχρόνια άνεργης με μηδενικούς πόρους, από την περιοχή του Αγρινίου, όπου με την υπογραφή του Ειρηνοδικείου Αγρινίου, το χρέος της ύψους 20.000 ευρώ, αποτελεί παρελθόν, δίνοντας ανακούφιση στην 45χρονη και ανοίγοντας το δρόμο και για άλλους δανειολήπτες με βεβαιωμένο κανένα περιουσιακό στοιχείο, πλην ενός παλιού αυτοκινήτου, οι πινακίδες του οποίου όμως έχουν παραδοθεί στην εφορία, λόγω αδυναμίας της κατόχου του να το συντηρήσει και να το κινήσει.

Στην υπ΄αριθμό με αριθμό 11/2016 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αγρινίου, αξιοποίησε το άρθρο 5 το οποίο περιλαμβάνει τους όρους:

  • Να μη διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει κάνει καμία κίνηση για διάθεση ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης,
  • τα περιουσιακά του στοιχεία είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν σε αξία το ποσό των χιλίων ευρώ,
  • το ύψος των οφειλών του να μην ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, εξόδων και πάσης φύσεως προσαυξήσεων,
  •  να μην υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί του δανείου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές,
  •  τα πάσης φύσεως εισοδήματα του οφειλέτη καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης της αίτησης να είναι μηδενικά.
  • Εεφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της προσωρινής απαλλαγής δεν μεταβληθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις και αφού παρέλθει διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών, ο οφειλέτης θα απαλλαχθεί από το υπόλοιπο των χρεών του σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Ν. 3869/2010.
  • Ο αιτών οφείλει και υποχρεούται να ενημερώνει οποτεδήποτε καταστεί αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο ανά τρίμηνο, από την ημερομηνία εκδόσεως της δικαστικής αποφάσεως τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου για οποιαδήποτε μεταβολή της προσωπικής περιουσιακής του κατάστασης.
  • Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης ή σε περίπτωση που παραλείψει να ενημερώσει ειλικρινώς τον φάκελό του σε σχέση με τα στοιχεία που αφορούν την περιουσιακή του κατάσταση και τα πάσης φύσεως εισοδήματά του, τότε με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου κηρύσσεται έκπτωτος από το καθεστώς προσωρινής απαλλαγής και αίρεται η αναστολή των ατομικών καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,18%, στα 1,0732 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 167,2580 γεν, στο 0,8603 με τη στερλίνα και στο 0,9759 με …