Aναδρομική επιστροφή μερισμάτων από 284.000 συνταξιούχους του ΜΤΠΥ

mtpy

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, απαιτώντας να μην τεθεί σε εφαρμογή, η αναδρομική επιστροφή μερισμάτων, από τους 284.000 συνταξιούχους του ΜΤΠΥ, γιατί όπως επισημαίνει δικαιούνται τα μέλη της ισότιμη μεταχείριση με τους συνταξιούχους που δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ του πρώτου τετραμήνου.

«Ζητείται να λάβει η κυβέρνηση, ανάλογη απόφαση με εκείνη που αφορά την απόσυρση της διάταξης για την επιστροφή, αναδρομικά των οφειλών των συνταξιούχων του ΕΚΑΣ. Με βάση διάταξη που ψηφίστηκε στο νέο Ασφαλιστικό, ενδεχόμενη περικοπή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, θα έχει αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.

Με δεδομένο ότι καταβλήθηκαν τα μερίσματα στους δικαιούχους, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, το ποσό που θα επιστραφεί θα ανέρχεται στα 48 εκατ ευρώ (16 εκατ ευρώ για κάθε μήνα χορήγησης του μερίσματος).

Πρόκειται για ένα ποσό αισθητά μικρότερο από τα 100 εκατ ευρώ που αναμένεται να στοιχίσει η μη επιστροφή του ΕΚΑΣ και για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία ζητάει ανάλογη μεταχείριση από τον πρωθυπουργό.

Η αναδρομική μείωση που ζητείται θα οδηγήσει στην απώλεια δύο μηνιαίων μερισμάτων, τόσο αναγκαίων για τους συνταξιούχους, των οποίων οι συντάξιμες αποδοχές τα τελευταία έξι χρόνια έχουν δραματικά μειωθεί.

Η κατ' επανάληψη μείωση των μερισμάτων και η κατάργηση του κοινωνικού πόρου, έχει καταντήσει τα μερίσματα, απλά φιλοδωρήματα.

Λόγω των ελλειμμάτων που καταγράφει το ΜΤΠΥ, το ΔΣ του Ταμείου, προσανατολίζεται να προτείνει περικοπές στο μέρισμα, που θα είναι της τάξης του 32% τουλάχιστον.

Οι μειώσεις αυτές, αναμένεται να ενσωματωθούν στην τριμηνιαία καταβολή του μερίσματος, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Ιουνίου. Εάν ισχύσει η αναδρομική επιστροφή μερισμάτων, τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις στις καταβολές που θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.»


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης -Ερντογάν: Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και …