Με το άρθρο 23 παρ. 3 του πολυνομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος των μονιμοποιήσεων και των διορισμών ατόμων που δεν διαθέτουν απολυτήριο δημοτικού!
Για του λόγου του αληθές σας παραθέτουμε το εν λόγω άρθρο:
«Kενές θέσεις μονίμου προσωπικού κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) σε υπηρεσίες καθαριότητας ή τεχνικών υπηρεσιών (εργάτες) των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και νοσηλευτικών ιδρυμάτων μπορούν να καλύπτονται και από πολίτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης λόγω της μη κατοχής των προβλεπόμενων εκ του άρθρου 25* του Π.Δ 50/2001 (ΦΕΚ Α’ 39) προϋποθέσεων "’Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα"’, να συμμετέχουν σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας. Εκκρεμούσες για το λόγο αυτό μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου που προέκυψαν μετά από δικαστικές αποφάσεις και αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους ολοκληρώνονται εφόσον πληρούνται όλες οι άλλες νόμιμες προϋποθέσεις.
- Στις ρυθμίσεις της παραγράφου 1, του άρθρου 8, του ν.4368/2016, υπάγονται και οι ΟΤΑ β΄ βαθμού.
- Στο τέλος του δεύτερου (β΄) εδαφίου, της περίπτωσης 3,της υποπαραγράφου (ΣΤ1) της παραγράφου (ΣΤ΄) του ν. 4093/2012 (Α` 222), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ομοίως εξαιρούνται και οι διορισμοί σε θέσεις κλάδου ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου, για τους οποίους απαιτείται απόφαση κατανομής της παραγράφου 5, του άρθρου 11, του ν. 3833/2010».
- Κενές θέσεις μονίμου προσωπικού κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) σε υπηρεσίες καθαριότητας ή τεχνικών υπηρεσιών (εργάτες) των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και νοσηλευτικών ιδρυμάτων μπορούν να καλύπτονται και από πολίτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης λόγω της μη κατοχής των προβλεπόμενων εκ του άρθρου 25 του Π.Δ 50/2001 (ΦΕΚ Α’ 39) προϋποθέσεων ‘’Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα’’, να συμμετέχουν σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας. Εκκρεμούσες για το λόγο αυτό μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου που προέκυψαν μετά από δικαστικές αποφάσεις και αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους ολοκληρώνονται εφόσον πληρούνται όλες οι άλλες νόμιμες προϋποθέσεις.
- Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) προστίθεται από τότε που ίσχυσε, νέο εδάφιο, ως εξής: «Υπάλληλοι που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στη ΔΕ κατηγορία, χωρίς απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά με απολυτήριο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας αναγνωρισμένης κατώτερης τεχνικής σχολής ή με τον απαιτούμενο από τις οικείες διατάξεις χρόνο εμπειρίας, εξελίσσονται στα Μ.Κ. της ΔΕ κατηγορίας.
Μάλιστα όπως προσθέτει το aftodioikisi.gr, με το άρθρο 25 του Π.Δ 50/2001: «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου), ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης τεχνικής σχολής του Ν.Δ. 580/1970, ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000».
Αναλυτικά:
Άρθρο 23
Θέματα εργαζομένων ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
* Άρ θ ρ ο 25 του του Π.Δ 50/2001
Προσόντα διορισμού σε κλάδους ΥΕ.
Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου), ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης τεχνικής σχολής του Ν.Δ. 580/1970, ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000.