Πρώτοι κλωνοποιημένοι άνθρωποι!

Monodramatic-14-640x330

«Μυστικά» έγινε η συνάντηση των επιστημόνων δημιουργία …συνθετικών ανθρώπων, η οποία βιντεοσκοπήθηκε ώστε να δημοσιευθεί αμέσως μετά την κυκλοφορία σε επιστημονικό περιοδικό, με τους επιστήμονες να διαψέυδουν ότι στόχος τους είναι η δημιουργία …συνθετικών ανθρώπων, αλλά η σύνθεση DNA γενικότερα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ζώα, φυτά και μικρόβια για ερευνητικούς λόγους!

Ωστόσο στην μυστική συνάντηση, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Τζορτζ Τσερτς,  ζητήθηκαν εκτενώς οι ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, όταν  εκκρεμεί η υποβολή της σχετικής έκθεσης σε επιστημονικό περιοδικό, που δεν επιτρέπεται να συζητηθεί δημόσια πριν από τη δημοσίευση.

Όπως όμως δημοσιοποίησαν σε εκτενή άρθρα τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και «Ουάσιγκτον Ποστ»:

Σε πρώτο στάδιο
Σημειώνεται ότι προς το παρόν η σύνθεση DNA βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Οι υπάρχουσες τεχνικές επιτρέπουν τη δημιουργία «σειρών» με μόνο 200 ζεύγη βάσεων, δηλαδή χημικών ουσιών που περιέχονται στο γενετικό υλικό. Ένα και μόνο γονίδιο μπορεί να έχει μήκος εκατοντάδων ή και χιλιάδων ζευγών και για την κατασκευή του θα πρέπει να συνδυαστούν πολλαπλά κομμάτια των 200 ζευγών.

Επιπρόσθετα, το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό καθώς η σύνθεση ενός ζεύγους βάσης στοιχίζει τρία σεντς και το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει 3 δισ. «γράμματα»,εκτινάσσοντας το κόστος στα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Το εγχείρημα, προς το παρόν, δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Όμως ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα, όπως είπε ο Τσερτς. Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της.

Σημειώνεται ότι ο πρωτοπόρος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ έχει ήδη συνθέσει ένα βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο βάσεις DNA. Το πρώτο αυτό συνθετικό γονιδίωμα μικροοργανισμού ουσιαστικά αποτελούσε αντίγραφο του πραγματικού. Φέτος ο Βέντερ παρουσίασε ένα πιο πρωτότυπο συνθετικό γονιδίωμα μήκους περίπου 500.000 βάσεων DNA.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …