«Στο τούνελ της οικονομίας, δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη»

provopoulos-600x330

Ίσως από τους πιο ειδικούς είναι πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος όσο η κυβέρνηση, για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, διότι σε νεότερες δηλώσεις του αποκαθηλώνει αυτή την χαρά ειδικά μετά την τελευταία συνεδρίαση του γιούρογκρουπ, μιας και δεν βλέπει στην άκρη του τούνελ, το φως που χρειάζεται για την πορεία προς την ελπίδα.

Εκτίμησε ότι πολύ απλά,  "δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο-business plan"...

"Η χώρα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο μια κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με 10% – 15% (αντί σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.

  • Μόνο το 1/3 της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων, κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών αλλά μετά από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής.
  • Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης.
  • Μια χρεοκοπία, την οποία θα προκαλούσε η απουσία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
  • Απαιτείται ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και εξωστρέφειας της οικονομίας και είναι αναγκαία μια συζήτηση στη Βουλή για το τι προκάλεσε την κρίση, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει".

Οι δηλώσεις του κ.Προβόπουλου, έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του οικονομολόγου Δημήτρη Ιωάννου, με τίτλο «Ανατέμνοντας την κρίση», στην οποία ήταν ομιλητής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Βούλτεψη

«Έτσι εξηγείται γιατί «διαπρέπει» το επιτελικό κράτος – ανέκδοτο, του κ. Μητσοτάκη», αναφέρεραι στην ανακοίνωση …