Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ, Κόφτη, Ειδικά Μισθολόγια

vouli_adeia_aftodioikisi-620x320

Kατατέθηκαν στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και οι τέσσερις τροπολογίες των προαπαιτούμενων για ΕΚΑΣ, ΑΔΜΗΕ, ΕΝΦΙΑ, υπερταμείο, ειδικά μισθολόγια, διορθώσεις στον «κόφτη» και στα «κόκκινα» δάνεια.

Η πρώτη τροπολογία ορίζει τον χρόνο εφαρμογής των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ την 1η Ιουνίου και όχι την  1η Ιανουαρίου.

Η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με την ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και την διάθεση των μετοχών τους.

ΑΔΜΗΕ

Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τροπολογία ρυθμίζει αλλαγές που αφορούν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.Επίσης επανακαθορίζεται από πέντε μήνες σε τέσσερις η διάρκεια του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.
Ορίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα πρέπει να οριστεί διεθνής εκτιμητής ο οποίος θα πρέπει να ανακοινώσει εύλογο τίμημα για την αποζημίωση της ΔΕΗ σε αναπλήρωση της απώλειας του ΑΔΜΗΕ.

Η τρίτη τροπολογία αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το υπερταμείο, τα ειδικά μισθολόγια και τον «κόφτη». Ειδικότερα, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, καταργείται από 1/1/2016 ο μειωμένος συντελεστής (3,5 τοις χιλίοις επί της συνολικής αξίας των οριζόμενων δικαιωμάτων) συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) οριζόμενος εφεξής σε 5,5 τοις χιλίοις που ισχύει για το σύνολο των ν.π.δ.δ. και νομικών οντοτήτων.

Ειδικά Μισθολόγια

Για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται ότι η αναστολή για την διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δεν εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών, εξαιδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι 30-9-2016 και τίθενται σε εφαρμογή από την 1-1-2017».

Τα κόκκινα δάνεια

Η τέταρτη τροπολογία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας δεν επιτρέπεται να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά τον χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, εκτός εάν οι όροι που περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στη δανειακή σύμβαση, προσδιορίζουν με ακρίβεια συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου.

Τι αλλάζει στον «κόφτη»

Για τον κόφτη η τροπολογία αναφέρει πως στην ετήσια έκθεση που συντάσσεται από τον υπουργό Οικονομικών και γνωστοποιείται στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζεται ότι περιέχονται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας. Σήμερα προβλέπεται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων προσαρμογής που θα ληφθούν επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, η τροπολογία ορίζει ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του ανωτέρω Μηχανισμού, κατά την όλως εξαιρετική περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, δύναται να λάβει χώρα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς (αντί κατόπιν ειδικής διαβούλευσης με τους θεσμούς, που ισχύει σήμερα).


 

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η κοροϊδία των τραπεζών με τα επιτόκια 

Διευρύνεται η ήδη τεράστια ψαλίδα μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανείων. Οι τράπεζες δανείζουν με …