Στο 1,9% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017

elladaaa

Ανάλυση και μελέτη από τους ειδικούς σε Ελληνικό επίπεδο, χρειάζεται η έκθεση του ΟΟΣΑ, που εστιάζει στην πορεία της οικονομίας έως το 2017, στα αυξητικά ποσοστά της φτώχειας και της ανισότητας, την εικόνα της κρίσης και την ανεργία, που αν και παρουσιάζει μείωση, διατηρεί σε επίπεδα ανησυχητικά.

Αυτό όμως, που απαιτεί προσοχή, είναι η αύξηση του ΦΠΑ, ο πληθωρισμός, η ανησυχητική ύφεση και η Οικονομία που θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψη προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, ως εξής:

«Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να μετατοπισθεί η οικονομική διάρθρωση προς την κατεύθυνση των εξαγωγών και της επέκτασης νέων επιχειρήσεων.

Η χαλάρωση των ρυθμίσεων στους κλάδους δικτύων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ο περαιτέρω περιορισμός των ρυθμιστικών διαδικασιών και του γραφειοκρατικού βάρους στις εταιρείες θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις.»

Χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα

«Το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους υπονομεύει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας αναγκαία κάποιας μορφής πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους (για παράδειγμα, με την επιμήκυνση των λήξεων).

Επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους.

Με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 176,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 172,7% το 2017 από 177,4% το 2015.»

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2015, είναι επίδοση καλύτερη από τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Για το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2017 από 7,3% το 2015 (έχουν συνυπολογισθεί και οι δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του έτους αυτού).»

Πολλαπλά τα προβλήματα από την παρατεταμένη Ανεργία

«Υποχωρεί σταδιακά, αλλά είναι ακόμη πολύ υψηλή και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 24% από 24,9% το 2015 και 26,5% το 2014, ενώ για το 2017 εκτιμάται περαιτέρω αποκλιμάκωσή του στο 23,2%.

Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου Οργανισμού Απασχόλησης και η επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα μείωναν την ανεργία.»

Η φοροδιαφυγή, τα κόκκινα δάνεια και η αντιμετώπιση της φτώχιας, έχουν την δική τους ενότητα στην έκθεση του ΟΟΣΑ:

«Η εφαρμογή πολιτικών, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα σχολικά γεύματα και στεγαστικά προγράμματα θα μειώσουν τη φτώχεια και την ανισότητα, που αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «θα ενίσχυε τη δικαιοσύνη και θα αύξανε τα έσοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Η διαχείριση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας πιστώσεων για επενδύσεις.

Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών για την ελάφρυνση της φτώχειας και τη μείωση της ανεργίας σημειώνεται ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν, επίσης, από τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος.»

Καμπανάκι χτυπά ο ΟΟΣΑ για ΦΠΑ και αύξηση πληθωρισμού

«Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ που επιβάλλονται θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό το 2016, αλλά αυτός θα παραμείνει αρνητικός ή κοντά στο μηδέν, λόγω της πολύ χαλαρής οικονομικής δραστηριότητας.

Το 2017 θα υπάρχει μηδενικός πληθωρισμός και ο αποπληθωριστής της ιδιωτικής κατανάλωσης, θα είναι θετικός και θα διαμορφωθεί στο 0,5% το επόμενο έτος.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπεται έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος και έλλειμμα 0,9% το 2017 έναντι ελλείμματος 0,1% το 2015.»


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

B. Ψάλτης - Alpha Bank: Δημιουργούμε μία τράπεζα εξωστρεφή

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και περαιτέρω ενίσχυση κερδοφορίας Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για την πορεία της …