Με "δελτίο" οι πίνακες αναπληρωτών μέσω ΑΣΕΠ

anaplhrvtess

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση βάση της οποίας, οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι καταρτίζονται από το υπουργείο, θα υποβληθούν για έλεγχο νομιμότητας στο ΑΣΕΠ, όπως και ο έλεγχος των ενστάσεων επί των πινάκων αυτών. Το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, με τον αριθμό όμως να είναι ο μικρότερος των τελευταίων ετών..

Με την τροπολογία «Φίλη»:

  • Οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καταρτίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για το σχολικό έτος 2016-2017
  • Θα υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)
  • Για το σχολικό έτος 2016-2017 ο έλεγχος των ενστάσεων επί των ανωτέρω πινάκων υπόκειται στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Επίσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών
  • Στη νέα ρύθμιση για τους αναπληρωτές και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θεσπίζεται μία προσωρινή διάταξη για το σχολικό έτος 2016-2017, η οποία στηρίζεται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Διοίκηση, στην ανάγκη για ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, με αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, στην υποχρέωση συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις και την σχετική νομολογία του Σ.τ.Ε. η οποία μεταξύ άλλων, επισημαίνει την υποχρέωση υπαγωγής των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων στον έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.
  • Το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
  • Με άλλη διάταξη θα επιτρέπεται, η καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και των αποφοίτων που προέρχονται από Λύκεια συγκεκριμένων περιοχών (Αιτωλοακαρνανία), που θα ισχύει αναδρομικά από 11/5/2016.

Το υπουργείο παρά τις αντιδράσεις επιμένει ότι η ρύθμιση είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Άνοδος 0,46%, στα 77 εκατ. ευρώ ο τζίρος

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.464,39 μονάδες Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών …