Υπήρχε περίπτωση πριν μερικά χρόνια να αγοράζατε έστω μια γκαρσονιέρα σε τιμή μικρότερη των 20. 000 ευρώ; Ούτε για αστείο. Και δεν μιλάμε για περιοχές του κέντρου, που έχουν κάποια αίγλη, ούτε για μεσοαστικές γειτονιές. Μιλούσαμε τότε μόνο για τις υποβαθμισμένες περιοχές.
Από τότε όμως, πέρασε καιρός... Και κυρίως, πέρασαν χρόνια λιτότητας και δυσπραγίας στην αγορά των ακινήτων, που οδήγησαν τις τιμές στα τάρταρα, όπως πολύ σωστά αναφέρει στο ακόλουθον ρεπορτάζ του το economy365, περιγράφοντας το ξεπούλημα του Ελληνικού ονείρου δεκαετιών περί ιδιοκτησίας...
Οι τιμές που μπορεί σήμερα να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι όχι όπου κι όπου αλλά στο κέντρο της Πρωτεύουσας κάνουν την έκφραση «αντί πινακίου φακής» να χάνει το νόημα της.
Αν κάποιος επιχειρήσει μια απλή αναζήτηση στον «Σπιτόγατο» ένα από τα δημοφιλέστερα site αγγελιών για ακίνητα, στην περιοχή της Αθήνας και με ανώτατη τιμή τα 10.000 ευρώ θα βγουν αποτελέσματα για 102 ακίνητα μόνο στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων.
- Μια γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι πωλείται πλέον έναντι 5.000 ευρώ! Σήμερα μπορείτε άνετα και μάλιστα έχετε το περιθώριο να παζαρέψετε κι άλλο την τιμή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κλασσικό τριάρι, διαμέρισμα των 70 τ.μ., που κάποτε στέγαζε με άνεση μια οικογένεια, έχει φτάσει να πουλιέται αντί 9.000 ευρώ δηλαδή με 129 ευρώ το τ.μ. Και στην αγγελία να αναφέρεται ότι η τιμή του είναι...συζητήσιμη. Που; Στη μεσοαστική πλατεία Κολιάτσου, πάνω από την Πατησίων.
- Θέλετε να πάμε δίπλα; Διαμέρισμα δυάρι, 50 τ.μ. στην Κυψέλη, στην οδό Κύπρου, διατίθεται για 5.000 ευρώ.
Και αν κάποιος ανέβει στην τιμή, αν φτάσει στις 20.000, μπορεί να αποκτήσει ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. στου Γκύζη, πίσω από τον Άρειο Πάγο. Ή με 18.000 να αγοράσει ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία στο Παγκράτι.
Και οι περιπτώσεις δεν αφορούν μόνο στις πλέον υποβαθμισμένες του κέντρου αλλά απλώνονται σε όλο το εύρος του Δήμου από τα Πατήσια και την Κυψέλη και τα Εξάρχεια μέχρι την Πανόρμου, του Γκύζη, τα Ιλίσια και το Κολωνάκι.
Η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και τα φορολογικά βάρη όπως ο ΕΝΦΙΑ έχουν μετατρέψει την παραδοσιακή αγάπη για το κεραμίδι σε «όνειρο θερινής νύκτας» ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφορτωθούν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους χωρίς αποτέλεσμα όπως φαίνεται και από τα χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται απούλητα στις δεκάδες ιστοσελίδες ακινήτων που υπάρχουν στο διαδίκτυο.