Κίνημα «δεν πληρώνω» στα δάνεια των τραπεζών

katasxeseisplhrono

Αγωνία επικρατεί τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση για το... «κίνημα δεν έχω, δεν πληρώνω» καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους. Παρά τα ειδοποιητήρια δεν σπεύδουν να συζητήσουν με τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.

Εντός του καλοκαιριού θα σταλεί και τρίτο «ραβασάκι» για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και από τη στάση τους θα κριθεί αν θα κριθούν συνεργάσιμοι ή θα μπουν σε «μαύρη λίστα». Σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής, μέχρι στιγμής, το ποσοστό ανταπόκρισης στη δεύτερη επιστολή υπήρξε ανησυχητικά χαμηλό και δεν ξεπέρασε το 15% ή το 20%, ανάλογα με την τράπεζα, και εφόσον στο δείγμα συνυπολογιστούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να ρυθμίσουν.

  • Αντίθετα, το ποσοστό πέφτει κάτω από το 15% ή το 10% για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεργαστούν με την τράπεζα για την αναζήτηση μιας λύσης. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν σταλεί πάνω από 1 εκατομμύριο επιστολές.

Οι τράπεζες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τύχη της διαδικασίας ενόψει και του καλοκαιριού, που ματαιώνει κάθε διάθεση ή πρωτοβουλία διευθέτησης.

  • Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την «απροθυμία» που εκδηλώνεται και στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για το εύρος της προστασίας που έχουν οι δανειολήπτες, μετά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί προστασίας του 75% της πρώτης κατοικίας.

Η προστασία, όπως εξηγούν, ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικία είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.

  • Οι τράπεζες, πάντως, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν για μεγάλα ακίνητα και με βάση κριτήρια όπως η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκρίνοντας εκείνους που έχει διαπιστωθεί ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Tα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου του 2016 στο 45,2% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Οι καθυστερήσεις φτάνουν το 54,7% στα καταναλωτικά δάνεια, στο 41% στα στεγαστικά και στο 43,8% στα επιχειρηματικά.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Απορρόφηση από το Υπερταμείο

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος της αποστολής του και η συγχώνευση με τη μητρική …