Με «κούρεμα» των αγροτικών ενισχύσεων για 12.000 αγρότες, που εισέπραξαν αποζημιώσεις το 2008-2009 στα πλαίσια του «πακέτου Χατζηγάκη», ξεκινά η ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και η Κομισιόν απαιτεί την ανάκτησή τους βάσει της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες. Οι πρώτες επιστροφές θα αφορούν όσους έλαβαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Ε. Αποστόλου την Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, οι βασικές ενισχύσεις που θα δοθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο - Νοέμβριο θα είναι «μειωμένες» για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν 40.000.000 ευρώ. Από την ανάκτηση, θα εξαιρεθούν 48.000 παραγωγοί που εν τω μεταξύ απεβίωσαν, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό, το ποσό αυτό να ζητηθεί να καλύψουν οι εν ζωή αγρότες.
Κατά το "agrotypos.gr", στην ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας και σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για την χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο.
«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
- Υπενθυμίζεται πως το αρχικό πακέτο «Χατζηγάκη» αφορούσε περίπου 720.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Δια της διαπραγμάτευσης η Κομισιόν έχει καταλήξει ότι πρέπει να ανακτηθούν 220 εκατομμύρια ευρώ από συνολικά 85.000 αγρότες.
Για την ώρα άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ο αριθμός των δόσεων και που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. «Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να υπάρχουν και δόσεις σε 2 ή 3 χρόνια θα το δούμε. Πάντως είναι μικρά τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες και αφορούν τουλάχιστον αυτή την ώρα το 1,5% των αγροτών που πήραν τις συγκεκριμένες ενισχύσεις. Θέλω να τονίσω ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση και η μη εφαρμογή της θα έχει πιο δυσάρεστες επιπτώσεις από τις ανακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αποστόλου πάντως παραδέχτηκε ότι η Κομισιόν ασκεί αφόρητες πιέσεις για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αν δεν γίνει η επιστροφή των ποσών να επιβληθούν στη χώρα μας εκ νέου καθημερινά πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση της παύσης των επιδοτήσεων προς τους αγρότες.
- Εκτός αυτών ο κ. Αποστόλου προανήγγειλε καταλογισμούς και για άλλα «πακέτα» όπως των πρώην υπουργών Αλ. Κοντού και Θ. Μωραΐτη άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν δοθεί σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Βουλής ο υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση που ζητά από την ελληνική Δημοκρατία, να ανακτήσει από τους περίπου 720.000 Έλληνες αγρότες το ποσό των 420 εκ. ευρώ, που δόθηκε το 2008 και 2009 (είναι το γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη») ως ενίσχυση στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις - συζητήσεις έχουμε ήδη κατεβάσει το συγκεκριμένο ποσό γύρω στα 220 εκ. και αφορά 88.000 αγρότες.
- Και από αυτή την κατηγορία εμείς τώρα, ξεκινάμε μια διαδικασία για να δείξουμε ότι όντως έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένο πρόβλημα - γιατί κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα - θα αναζητήσουμε από 12.000 αγρότες, περίπου 40 εκ. ευρώ.
- Και είναι αυτοί που έχουν εισπράξει ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ. Τονίζουμε όμως ότι τα ποσά που είναι κάτω από 5.000 ευρώ αδιακρίτως του τι ποσό έχει λάβει κάθε αγρότης, θα μείνουν απ' έξω.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι με αυτή την πορεία θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν. Το μεγάλο λάθος ήταν πως αυτές οι διαδικασίες έπρεπε ήδη να έχουν στοιχειοθετηθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρχει η σχετική άδεια. Εγώ πάω και πιο πέρα και λέω ότι ακόμη και άδεια να μην είχαμε πάρει, από την ώρα που θα στοιχειοθετούσαμε την ανάγκη για να δοθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική».