Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βρετανία-Κέρδισε το Brexit-Και τώρα;

brexit9111

Ο τρόμος για την Ευρώπη τώρα αρχίζει με την έξοδο της Βρετανίας, αφού το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε έξοδο από την ΕΕ και ο αριθμός των καταμετρημένων ψηφοδελτίων αρκεί ώστε το αποτέλεσμα να είναι μη αναστρέψιμο.

Η ανατροπή έγινε τελικά και το Brexit λαμβάνει 15,705 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 14,584 εκατομμύρια ψήφων του Bremain, δηλαδή με τα τελικά αποτελέσματα έχουμε:

  • BREXIT 51,9%
  • REMAIN 48,1%

«Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218 (3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238 (3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες έκαναν πρώτη, δεύτερη και τρίτη έκδοση αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, με την Daily Mail να φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα μία πανηγυρική φωτογραφία του Νάιτζελ Φάρατζ και τίτλο με κεφαλαία: «Είμαστε εκτός» αναφερόμενη στη νίκη του Brexit έναντι του Bremain.

Σύμφωνα  με το Guardian Live: "Το Εργατικό Κόμμα εργάζεται πλέον βάσει της εκτίμησης ότι το «Leave » θα υπερισχύσει", δήλωσε πηγή του κόμματος στην αγγλική εφημερίδα, Guardian, η οποία ταυτόχρονα θέτει θέματα για το μέλλον του Κάμερον στον πρωθυπουρργικό θώκο.

Η εφημερίδα, λοιπόν, αναφέρει πως η άποψη στην έδρα του Εργατικού Κόμματος είναι ότι, εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα πρέπει να καλέσει τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ πως στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αναγκαίο, διότι είναι πιθανόν ο Κάμερον να ανακοινώσει την παραίτησή του από μόνος του.

Kαι αυτά την ώρα που ο «σκιώδης υπουργός Εξωτερικών», Χίλαρι Μπεν δήλωνε πως «αν προκύψει Brexit, σε ότι αφορά τον Πρωθυπουργό, δεν βλέπω πως θα παραμείνει στη θέση του για καιρό».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε πως κυβερνά πέντε χρόνια τώρα και δεν μπορεί ακόμα να …