ΓΣΕΕ: Δεν θα επιτρέψουμε να χάσουν οι εργαζόμενοι τη «στοιχειώδη» προστασία τους

panagopoylos

Την περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας και την μεγαλύτερη απορρύθμιση μιας αγοράς που είναι διαλυμένη, επιδιώκουν οι δανειστές για την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας παράλληλα για την σημερινή εικόνα της χώρας στα εργασιακά, παρομοιάζοντας την σαν την χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου.

"Όπως γνωρίζετε η επιτροπή αυτή συστήθηκε κατ' εφαρμογή της συμφωνίας που έκανε η Κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και ξανάνοιξε το γνωστό θέμα των εργασιακών, δηλαδή καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικές διαπραγματεύσεις, lock out και απεργιακός νόμος. Εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας, που είναι αυτές που είχαμε συνομολογήσει ως κοινή άποψη τον Οκτώβρη του 2014, στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Θεωρούμε ότι οι επιδιώξεις των δανειστών κι όσους προσέρχονται σε κάποιες τέτοιες απόψεις, θέλουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας, σε περεταίρω απορρύθμιση μιας αγοράς η οποία ούτως ή άλλως είναι εντελώς διαλυμένη, καθώς όπως εσείς οι άνθρωποι των μέσων γνωρίζετε, οι πιο πολλοί εργαζόμενοι έχουν δύο και τρεις μήνες να πληρωθούν, πόσο δε μάλλον να έχουν στοιχειώδη συλλογική προστασία, όπως απαιτεί το δίκαιο και η λογική.

Θα σας έλεγα εν κατακλείδι αυτό που είπαμε με επιστημονικά επιχειρήματα και στην επιτροπή των καθηγητών, είναι αυτό που θέλουμε στην Ελλάδα, δηλαδή ότι  δεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου."

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Οι απαιτήσεις της τρόικας είναι γνωστές, οι απαιτήσεις της επιτροπής δεν σας έγιναν γνωστές;

"Η επιτροπή σύμφωνα με αυτά που λένε, είναι ανεξάρτητοι επιστήμονες, που με βάση την εντολή που έχουν πάρει, στα ζητήματα που σας προανέφερα, θα πουν ποιες είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αλλά συγνώμη, γι' αυτό τους είπα λίγο ειρωνικά, υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν."

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Δηλαδή η απάντηση των συνδικάτων σε όσα απαιτούν οι δανειστές είναι όχι;

"Προφανώς και ιδίως στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων. Αλλά σας λέω ότι η δική μας σημαντική γραμμή άμυνας και δεν θα πω κόκκινες γραμμές, γιατί έχουν εξευτελιστεί πλέον αυτές οι εκφράσεις, είναι αυτό που συνομολογήσαμε με την προεδρία του ILO στη Γενεύη το 2014.

Πίσω από αυτό ουδείς δικαιούται να πάει."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνέντευξη Ερντογάν στην Καθημερινή πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και …