Το ότι οι «ομαδικές» απολύσεις αποτελούν μία ακόμη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, περισσότερο ανησυχεί παρά καθησυχάζει την εργατική τάξη και τα Συνδικάτα, που έχουν βιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει εδώ και 1,5 χρόνο η φράση της κυβέρνησης κόκκινη γραμμή».
Αφού αρχικά ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ότι:
«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και αν και θέλει επικαιροποιήσεις ο συνδικαλιστικός νόμος 1264 του 1982, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να περιλάβουν περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε καμία περίπτωση», εστίασε και στις ομαδικές απολύσεις, χρησιμοποιώντας την φράση «κόκκινη γραμμή».
«Είναι κορωνίδα της πολιτικής μας η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων... Δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και χωρίς εργασιακή ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να βάλουμε ξανά το νερό στο αυλάκι και να συζητήσουμε μαζί, κυβέρνηση και συνδικάτα, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Όχι μόνο δεν πιέζουμε σε τίποτα τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά ίσα - ίσα θα βρουν ένα σύμμαχο για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων σε ένα καθεστώς ρύθμισης.
Για εμάς είναι κορωνίδα της πολιτικής μας η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στις ομαδικές απολύσεις!»
Άλλες σκέψεις έχει το ΔΝΤ, άλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς έχουμε θέσει από την αρχή την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αντιμετώπιση της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το "lockout", την ανταπεργία, που είναι ζητήματα που δεν περνούν στην Ελλάδα».