284.000 συνταξιούχοι θα δουν μαχαίρι σε ΕΚΑΣ και Μέρισμα

sintakseis_maxairi1
Ξεκινάει στο τέλος του μήνα η περικοπή του ΕΚΑΣ, αφού περίπου 80.000 δικαιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ συντάξιμες μηνιαίες αποδοχές, θα χάσουν το συγκεκριμένο επίδομα. Παράλληλα οι περικοπές στο μέρισμα του ΜΤΠΥ, κυμαίνονται σε ποσοστά μείωσης ανά περίπτωση από 58,71% έως 63,45%.
Το μέρισμα πρόκειται να χορηγηθεί σε 257.755 δικαιούχους, με τη μέση μείωση σε όλους να ανέρχεται στο 59,01%. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει το νέο Ασφαλιστικό «πετούν εκτός» ΕΚΑΣ, σχεδόν αυτόματα, μια σειρά από χαμηλοσυνταξιούχους,που θα χάσουν είτε το σύνολο του επιδόματος αλλά και άλλοι, οι οποίοι θα βρεθούν σε χαμηλότερη κατηγορία και θα λάβουν μικρότερο επίδομα από αυτό που δικαιούνταν έως τώρα.
Ειδικότερα: 
Ο νόμος προβλέπει πως το ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον, μόνο όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ, έναντι 8.472 ευρώ που προέβλεπε η αρχική απόφαση που ίσχυε χωρίς αλλαγές από το 2011 έως σήμερα.
  • Επίσης, το ατομικό φορολογητέο εισόδημα πέφτει από 9.884,11 ευρώ, σε 8.884 ευρώ ενώ και το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται από 15.380,90 ευρώ σε 11.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά μέτρα του νέου Ασφαλιστικού, που θα αφήσει έως το 2020, περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μόνο με την πενιχρή τους σύνταξη, χωρίς το συγκεκριμένο πολύτιμο μηνιαίο βοήθημα.
Ειδικά για φέτος, θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να διευκρινίσει πώς θα γίνει η παρακράτηση του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε το μήνα Ιούνιο, καθώς από τότε ξεκινάει η περικοπή του.
Το ΕΚΑΣ στο εξής θα κυμαίνεται από 57,5 ευρώ έως 230 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η κατηγορία δικαιούχων που λάμβαναν 30 ευρώ το μήνα καταργείται εντελώς. Σε κάθε περίπτωση το ΕΚΑΣ για να χορηγηθεί απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω. Εξειδικεύεται, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του έτους, δεν επηρεάζει την καταβολή του ΕΚΑΣ.
  • Στην περίπτωση όμως που ο συνταξιούχος – ανάπηρος της συγκεκριμένης κατηγορίας κριθεί με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% και παράλληλα δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, τότε το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που μειώνεται το ποσοστό του. Εάν διαπιστωθεί ότι με δόλο ο συνταξιούχος υπέβαλλε ανακριβή δήλωση είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, τότε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο.
Η παρακράτηση γίνεται από το ποσό της κύριας σύνταξης, σε έξι μηνιαίες δόσεις, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΦΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις όπου μπορεί να αποδειχθεί ότι εισπράχθηκε πολλαπλώς το επίδομα, από κάποιον συνταξιούχο.
  • Για περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν χωρίσει, αλλά δικαιούνται είσπραξης ΕΚΑΣ, επισημαίνεται ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίζεται αντίγραφο κατατεθειμένης αγωγής διαζυγίου για την οποία υπάρχει εκκρεμοδικία ή αντίγραφο αμετάκλητης δικαστικής απόφασης επί αγωγής διαζυγίου, η οποία λύει το γάμο.
Επισημαίνεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται κατά τα 2/3 σε όσους συνταξιούχους γήρατος ή αναπηρίας λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη. Αυτό περιλαμβάνει όσους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης ή διαθέτουν ποσοστό αναπηρίας εκείνου που ισχύει για κάθε ασφαλιστικό φορέα για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.
Το ίδιο ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.
POSA EKAS
Οι περικοπές στο μέρισμα του ΜΤΠΥ Από τους δικαιούχους, υπάρχουν 387 οι οποίοι θα υποστούν εξωφρενικές μειώσεις (63,08%), παρά το γεγονός ότι έχουν ανάπηρο τέκνο με ποσοστό μεγαλύτερο από 67%. Επίσης, υπάρχουν 26.367 δικαιούχοι, που θα χάσουν τη συγκεκριμένη παροχή, λόγω εφαρμογής διατάξεων που ψηφίστηκαν στο νέο Ασφαλιστικό.
Όπως προκύπτει ξεκάθαρα στον παρακάτω πίνακα 1 του dikaiologitika.gr, από 201,17 ευρώ που ήταν σε μηνιαία βάση υποχωρεί σε 82,46 ευρώ μόλις. Μάλιστα, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις η μείωση οδηγεί σε μέρισμα – πείνας. Είναι ενδεικτικό ότι για χήρους / χήρες με προστατευόμενα μέλη, το μέσο νέο μέρισμα είναι μόλις 15,75 ευρώ το μήνα από 42,61 ευρώ που ήταν έως τώρα. Επίσης για τέκνα που σπουδάζουν ή είναι μικρότερα των 18 ετών, το μέρισμα που θα λαμβάνουν στο εξής, ανέρχεται στο... τεράστιο ποσό των 17,02 ευρώ το μήνα, από 43,98 ευρώ που εισέπρατταν έως τώρα.
  • Τις περικοπές στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), δεν γλιτώνουν ούτε οι δικαιούχοι που έχουν ανάπηρα τέκνα, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης του Ταμείου, υπάρχουν 378 μόλις δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας που θα υποστούν εξωφρενικές περικοπές της τάξης του 63,08%.
  • Οι πολίτες αυτής της κατηγορίας, από 86,92 ευρώ το μήνα που ελάμβαναν, θα εισπράττουν στο εξής 32,09 ευρώ...
Και όλα αυτά για να εξοικονομήσει το ΜΤΠΥ το... υπέρογκο ποσό των 20.726 ευρώ το μήνα.
  • Συνολικά, προκύπτει ότι χάνουν το μέρισμα, που έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου, 26.367 δικαιούχοι, λόγω εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού.
  • Για παράδειγμα, χάνουν το μέρισμα 15.521 τέκνα που είναι άνω των 24 ετών, 7.959 χήροι / χήρες που είναι ηλικίας κάτω των 52 ετών και 1.014 χήρες / χήροι που είναι ηλικίας από 52 έως 55 ετών.
Οι περικοπές γίνονται για να σταματήσει το ΜΤΠΥ να παράγει ελλείμματα, μιας και δεν υφίσταται πια η κρατική στήριξη. Αποτέλεσμα είναι από τα 51.852.614 ευρώ που ήταν η μηνιαία δαπάνη για καταβολή μερίσματος, να υποχωρεί στα 21.254.910 ευρώ. Άρα εξοικονομούνται 30.598.053 ευρώ σε μηνιαία βάση.
merisma99999


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χαρίτσης: Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει με Αριστερά

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης …