Η ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και η απάντηση των εργαζομένων της Πάτρας, θα απασχολήσει με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Πάτρα και η οποία είχε προγραμματιστεί πριν τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με την αίτηση υποβολή της εταιρείας στο Άρθρο 106Β, για να κηρυχθεί σε καθεστώς πτώχευσης εν λειτουργία, με τους 12.500 συνολικά ανά τη χώρα εργαζόμενους να βρίσκονται στον αέρα, ενόψει και της 1ης Ιουλίου, που θα εκδικαστεί το αίτημα, το οποίο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προέκυψε από απανωτές κινήσεις προμηθευτών, που δικαστικές αποφάσεις προχωρούσαν στο κλείσιμο καταστημάτων με στόχο την καταγραφή εμπορευμάτων.
Όπως ενημερώνει το Δ.Σ. του σωματείου εργατουπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας:
«Καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης Μαρινόπουλος Α.Ε. και ΚΡΟΝΟΣ - ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Ν. ΑΕΒΕ, στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 19:30 στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, πλ. Γεωργίου, Πάτρα.
Θέματα:
- Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και η απάντηση των εργαζομένων.
- Συμπεράσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.
- Οι επερχόμενες ανατροπές στα εργασιακά μέσω νέων μέτρων καταιγίδα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές και η απάντηση των εργαζομένων.»
Πυρετώδεις πάντως είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και των εμπλεκομένων στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour.
Αποτελεί κοινό μυστικό εξάλλου πως αν οι συζητήσεις αυτές δεν ευοδωθούν και δεν αποφευχθεί το «λουκέτο», αυτό θα σημάνει ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο στην ελληνική οικονομία γενικότερα, αλλά και την τοπική οικονομία της Πάτρας, καθώς θα χαθούν 400 περίπου θέσεις εργασίας τόσο στα πρώην Carrefour στην Περιβόλα, όσο και στην πρώην επιχείρηση «Κρόνος», ενώ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον ήδη «χτυπημένο» χρηματοοικονομικό κλάδο.
Τα ανοίγματα της Μαρινόπουλος κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ αν και ορισμένοι -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί τα τελευταία χρόνια- ανεβάζουν τη... «μαύρη τρύπα» μέχρι και στο 1 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα αναδείχθηκε από μερίδα προμηθευτών οι οποίοι δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους μετά το deal που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Υστερα από την πρώτη δόση που τους δόθηκε έναντι των οφειλομένων (ποσό που δεν ήταν παραπάνω από το 20% της συνολικής οφειλής), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί είτε δεν έλαβαν τίποτε.
Προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για ματαίωση του deal με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η Μαρινόπουλος σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης».
Εντωμεταξύ, σε ανακοίνωση της η «Μαρινόπουλος» αναφέρει:
"Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης. Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της."