Σφράγισε ο Άρειος Πάγος το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

deh_k_6

Συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι το πρώτο χαράτσι το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Στον Άρειο Πάγο έχουν προσφύγει κατά της επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών (χαράτσι) καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) και ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας.

Η υπόθεση όπως είναι γνωστό, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Έτσι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αρθμ. 7/2016 απόφασή της έκρινε ότι το χαράτσι είναι φόρος με προσωρινό χαρακτήρα και επιβλήθηκε για σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους (έλλειμμα) και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Από τα 22 μέλη της Ολομέλειας διαφώνησαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου, ενώ στο ερώτημα αν μπορεί να γίνεται η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών είπε "ναι" και μόλις τέσσερεις είπαν "όχι".


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Καθαρισμός οικοπέδων. Υπόχρεοι, πρόστιμα, δηλώσεις

Αριθμ. 21837 οικ. Φ.700.20/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Β 2695/09.05.2024Έγκριση της υπ’ αρ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης …