ΔΝΤ: Ανυποχώρητο στις αλλαγές στα εργασιακά(Εδώ η έκθεση)

550_334_520938

Το «γάντι» στην ελληνική κυβέρνηση σηκώνει το ΔΝΤ που εμφανίζεται ανυποχώρητο στις αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν στα εργασιακά.

Στην ειδική Έκθεση για τις προοπτικές της Ευρωζώνης που δημοσιοποίησε, θεωρεί μονόδρομο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές του Ταμείου θέτουν ως προτεραιότητες:

1) τη διατήρηση και την περαιτέρω επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας,

2) την τόνωση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και

3) τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ για άλλη μία φορά προτείνουν, σε επίσημο έγγραφο, τη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ο οποίος βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πιθανότατα, θα «χτυπήσει» στη σφοδρή άρνηση του Ταμείου για οποιαδήποτε παρέμβαση στα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έγινε ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ παρατηρεί ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, χάρη στις διεθνείς εξελίξεις και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν πολύ χαμηλά και ότι ο κίνδυνος υποτροπιασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι υπαρκτός, ιδίως μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 1,6% το 2016 στο 1,4% το 2017, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων δανείων» των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογραμμίζεται πως τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν να περιορίζουν την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων.

Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι ενώ οι τράπεζες σε ένα βασικό επίπεδο ανάκαμψης θα μπορούσαν να είναι σε θέση να έχουν κέρδη και να παρέχουν νέα δάνεια, τα ισχνά κεφαλαιακά αποθέματα και η επιβάρυνσή τους με μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζει την ικανότητά τους αυτή.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε οριακά, στα τέλη του Ιουνίου του 2015, στα 900 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αναλογικά περισσότερα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσε να βελτιώσει την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, όμως, κάποιες μικρές, ιταλικές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο έως 7 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Αυτό συνεπάγεται πως η συνολική αύξηση των δανείων θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 2,4% σε ετήσια βάση, προκειμένου οι τράπεζες να διατηρήσουν την τρέχουσα κερδοφορία για όλη την περίοδο απόσβεσης των δανείων τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στα «Χωριάτικα»

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Φωτεινή Γάλλου από την Πρώτη Σερρών, …