24 νέα μεγάλα λουκέτα, "τρέμει" η αγορά

louketo_1

Με ένα «ναρκοπέδιο» συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων 4,421 δισ. ευρώ, που συνδυάζεται από αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία φθάνουν το 1,39 δισ. ευρώ, είναι αντιμέτωπεs 24 εισηγμένεs εταιρείεs.

Πρόκειται για ξεχωριστή κατηγορία εισηγμένων, οι οποίεs απασχολούν πάνω από 7.500 εργαζομένουs, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιxεία των ισολογισμών του (31/12(2015). Ο υπερδανεισμόs σε συνδυασμό με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι τοξικόs και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητεs εξελίξειs.

Οι εισηγμένεs με αρνητικά ίδια κεφάλαια, όπως καταγράφει η "Καθημερινή",  υποχρεώνονται από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία να προχωρήσουν σε αυξήσειs του με-τοχικού του κεφαλαίου για να απο-φύγουν το μοιραίο, που είναι η πτώχευση. Δεκάδεs εισηγμένεs την τελευταία τριετία υποβαθμίστηκαν με απόφαση τηs διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στι εξήs κατηγορίεs διαπραγμάτευσηs τηs αγοpάs: «επτήρηση», «προs διαγραφή»,«χαμηλήs διασποράs» και «αναστολή».

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί μία μετοχή στις προαναφερθείσεs κατηγορίεs πρέπει να συντρέχουν οι εξήs προϋποθέσειs:

  • 0 εκδότηs έχει συνολικά αρ-νητικά ίδια κεφάλαια.
  • Οι ζημίεs του εκδότη κατά τη χρήση είναι μεγαλύτερεs από το 30°/ο των ιδίων κεφαλαίων, χωρίs παράλληλα ο εκδότηs να έχει προχωρήσει σε πρόσκληση γενικήs συνέλευσηs για την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
  • Εχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή τηs εισηγμένηs στο άρθρο 99. δ) Η εταιρεία έχει σημαντικέs ληξιπρόθεσμεs οφειλέs και, βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων, δημιουργούνται σοβαρέs αμφιβολίεs ή αβεβαιότητα ω προ το αν μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική τηsδραστηριότητα.-

Οι συγκεκριμένες εισηγμένες απασχολούν 7.500 εργαζομένους:

• Η αλλαντοβιομηχανία Νίκαs ανήκει στην κατηγορία που εξετάζουμε, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 52,006 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 102,589 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία εξυγίανσηs, μέσω τηs αύξησηs κεφαλαίου από ενδιαφερόμενουs επενδυτέs, όπωs ο όμιλοs Chίpίta, σύντομα αναμένεται να έχει αποτελέσματα.

• Η Sαtο εμφανίζεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια 18,464 εκατ. ευρώ και συνολixέs υποχρεώσειs 36,657 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία δείχνει σημάδια ανάκαμιμηs.

• Για την εταιρεία ακτοπλόϊαs ΣΑΟΣ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 2,958 εκατ. ευρώ και δανειακέs υπο-χρεώσειs 9,795 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν εξελίξειs εάν υπάρχει πρόθεση των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

• Στην Ελληνική Υφαντουργία του ομίλου Ακκά γίνονται προσπάθειεs με τιs τράπεζεs για να ρυθμισθούν χρέη τηs κλωστοϋφαντουργίας. Με βάση τον ισολογισμό του 2015, η εταιρεία εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια 47,251 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσειs 119,587 εκατ. ευρώ.

• Η εταιρεία επίπλων Βαράγκηs, επίσηs, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον δανεισμό τηs, που φθάνει τα 12,197 εκατ. ευρώ, έχονταs ταυτόχρονα αρνητικά ίδια κεφάλαια 7,204 εκατ. ευρώ.

• Η Euromedίca βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη με υιμηλότατο τραπεζικό δανεισμό που φθάνει τα 611,430 εκατ. ευρώ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στα 172,169 εκατ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτέs θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να λάβουν αποφάσειs για την Euromedίca και τη μητρική Αχοη holdίngs, οι οποίεs έχουν πάνω από 2.500 εργαζομένουs.

• Καθυστερεί η αναδιάρθρωση στην Altec, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η χρηματοοικονομική κατάσταση τηs εισηγμένηs. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 101,624 εκατ. ευρώ και ο δανεισμόs τηs Altec στα 128,046 εκατ. ευρώ στιs 31 Δεκεμβρίου 2015.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μισθολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα

Άρθρο του Δικηγορικού Γραφείου ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΛΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΦΟΠΟΥΛΟΣ   «Οι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι …