Χωμένη στην ύφεση η Ελλάδα

iobe_aftodioikisi-620x320

Υφεση της τάξης του 1% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ μέσω της τριμηνιαίας του έκθεσης για την ελληνική οικονομία, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση απ' ό,τι το 2015. Το Ινστιτούτο προβλέπει οριακή μείωση της ανεργίας, στο 24,7% φέτος από 24,9% το προηγούμενο έτος.

  • Σε ότι αφορά το Brexit, εκτιμά πως θα έχει μικρή επίπτωση στην ελληνική οικονομία για την ώρα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική περίοδος. «Η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν συμπιέσει πολύ τον χρόνο. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων. Τώρα είναι ο χρόνος των αποφάσεων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν γυρίσει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης άμεσα, φοβόμαστε για την αρνητική επίδραση στις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι είμαστε μια οικονομία που γίνεται όλο και πιο κλειστή και για να τρέξει η ελληνική οικονομία υποστήριξε ότι χρειάζονται επενδύσεις και εξαγωγές.

Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλες και πολλές επενδύσεις από το εσωτερικό, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «οι απαραίτητες επενδύσεις θα πρέπει να προέλθουν από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ:

Οι περικοπές καταναλωτικών δαπανών του δημόσιου τομέα, κυρίως σε πληρωμές μισθών, αναμένεται να συνεχιστούν με μικρές διακυμάνσεις στη συνέχεια του τρέχοντος έτους. Η πρώτη φάση εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, η οποία περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος, θα υλοποιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο φέτος, εφόσον η αξιολόγηση εξελιχθεί χωρίς -άλλη μια φορά- σημαντικές αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα. Επομένως, θα ενισχύσει τις περικοπές στην κατανάλωση του Δημοσίου, η οποία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 1,5% έως 2,5%.

Στο πεδίο των επενδύσεων, η παραμονή μεγάλου μέρους των καταθέσεων εκτός τραπεζικού συστήματος, η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου στο νόμο 4389/2016 και η αβεβαιότητα από το επερχόμενο Brexit στα χρηματιστήρια και τις αγορές κεφαλαίου, σχετικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.λπ., θα συντηρήσουν την έως τώρα πιστοδοτική πολιτική των τραπεζικών ιδρυμάτων προς τις επιχειρήσεις σχεδόν σε όλο το υπόλοιπο του 2016. Παρά την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, αναμένεται συνέχιση της πιστωτικής συρρίκνωσης, με χαμηλότερο ρυθμό, στους περισσότερους μήνες του 2016, με πιθανή αύξηση των πιστώσεων στο τέλος του τέταρτου τριμήνου.

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι είναι κρίσιμο να δούμε τους χειρισμούς που θα υπάρξουν μετά το καλοκαίρι αναφορικά με το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς, όπως είπε, αν υπάρξουν ακραίες διαφωνίες, δεν θα υπάρχει διάθεση για καμία επένδυση πουθενά. Πάντως, σημείωσε ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ότι δεν θα είναι ακραίες οι διαφωνίες.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ κ. Αγγελος Τσακανίκας, επισήμανε ότι υπάρχουν «εισαγόμενοι κίνδυνοι για την οικονομία» όπως το Brexit, το μεταναστευτικό, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου και η σταθερά χαμηλή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ανεργία φέτος θα κινηθεί στο 24,7% και θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου

Τι αναφέρει  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του για τις πληρωμές  από τον e-ΕΦΚΑ …