Από το βήμα της βουλής και εκ μέρους του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ανακοινώθηκε μία σειρά αλλαγών και χαλάρωσης των γνωστών πια capital controls, που ήρθαν για λίγο, αλλά έχουν εγκατασταθεί περισσότερο από έναν χρόνο στη ζωή μας, γιατί στην Ελλάδα, το προσωρινό είναι αυτομάτως και αορίστου διάρκειας...
Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε:
- Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα, με τους καταθέτες να μπορούν να ζητούν «απελευθέρωση» των χρημάτων για αποπληρωμή των δανείων τους.
- Αύξηση του ορίου ανάληψης σε περίπτωση που κάποιος δεν προβεί στην ανάληψη των 420 ευρώ τη μία εβδομάδα. Δηλαδή ένα φυσικό πρόσωπο που δεν πάρει τα 420 ευρώ τη μία εβδομάδα, θα μπορεί να πάρει 840 τη δεύτερη.
- Τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό, θα έχουν αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.
- Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
- Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
- Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
"Τα μέτρα αυτά για απελευθέρωση από τους περιορισμούς προτάθηκαν σήμερα στους Θεσμούς. Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής", τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας:
"Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνοδευτούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018. Σημαντικό επιχείρημα γι΄αυτή την άποψη της ΤτΕ αποτελεί η διαπίστωση ότι σήμερα, όπως διαμορφώνεται η δυναμική του δημοσίου χρέους, μία εκατοστιαία μονάδα υψηλότερης ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία για τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ από μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα."