Η κλήση στην Εφορία για έλεγχο-Πότε-Πως

EFORIA4_473_355

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις και τα λάθη δεν επιτρέπονται, γιατί μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε φόρο και ταλαιπωρία. Γι΄ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην βρεθείτε μπλεγμένοι και πληρώσετε φόρο, είτε να κληθείτε για εξηγήσεις και διορθώσεις.
Υπάρχουν εννέα συνηθισμένα μεν, ακριβές, όμως παγίδες στις οποίες αν πέσετε, θα δείτε το λογαριασμό να... φουσκώνει και ενδεχομένως να μην καταλαβαίνετε το λόγο.

Έτσι, λοιπόν, προσοχή στις παρακάτω παγίδες:
- Λανθασμένη αναγραφή εισοδήματος στο εκκαθαριστικό.
- Λάθος υπολογισμός του παρακρατούμενου φόρου.
- Προσοχή στην εισφορά αλληλεγγύης γιατί υπάρχουν ταμεία που δεν την έχουν παρακρατήσει.
- Προσέξτε όσοι πήρατε εφάπαξ ή επίδομα ανεργίας να μην υπολογιστεί ως εισόδημα.
- Διπλοεγγραφή ακινήτου.
- Διαγραφή ακινήτων χωρίς αν έχουν μεταβιβαστεί.
- Λανθασμένη αναγραφή τετραγωνικών μέτρων στην ακίνητη περιουσία.
- Λάθος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
- Μη επικαιροποίηση στοιχείων φορολογουμένων με ευθύνη του Taxis.

Πότε θα κληθείτε στην εφορία για περαιτέρω έλεγχο

Εκτός από τα λάθη - παγίδες, που αυξάνουν το φόρο, υπάρχουν και άλλες εγγραφές στη φορολογική δήλωση που ενεργοποιούν το alert και μπορεί να κληθείτε στη ΔΟΥ για τα περαιτέρω, που ως συνήθως είναι προσκόμιση των παραστατικών και έλεγχος.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι θα κληθείτε στην εφορία αν στη φορολογική σας δήλωση εμφανίζεται κάτι από τα παρακάτω:
- Το πρώτο καμπανάκι χτυπάει αν έχουν αναγραφεί στη φορολογική δήλωση υψηλές δαπάνες,
- Το "κόκκινο" φωτάκι ανάβει επίσης με τις μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες, καθώς και από τις μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από δελτία παροχής υπηρεσιών.
- Τα χαμηλά κέρδη από έσοδα και τόκους,
- Στην εφορία καλούνται επίσης όσοι δηλώσουν χαμηλά εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα.
- Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ψηλές αφορολόγητες δαπάνες,
- Οπως και οι μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες,
- Και βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η μεγάλη επιστροφή φόρου από περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
- Αλλά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί ανάβουν... φωτάκια. Αυτό συμβαίνει όταν τραπεζικοί λογαριασμοί ελεύθερων επαγγελματιών πιστώθηκαν με πολύ μεγάλα ποσά (πάνω από 200.000 ευρώ). Καθώς και των νομικών προσώπων αν έχουν γίνει καταθέσεις ή αναλήψεις μεγαλύτερες από 300.000 ευρώ.

Τα λάθη στις αποδοχές

Σε πολλές περιπτώσεις, κατά το δημοσίευμα του newsit.g, έχουν παρατηρηθεί λάθη στις αποδοχές που έχουν αναγραφεί στην προσυμπληρωμένη δήλωση ή δεν έχουν αναγραφεί καθόλου.

Εάν ο φορολογούμενος έχει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να κάνει τις ενέργειες, τις οποίες συνιστά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά τον ακόλουθο τρόπο:

  • Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)
  • Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1
  • Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθεί αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα τα στείλει.

Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία αυτής και ο φορολογούμενος θα μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της δήλωσης Ε1.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθεί ο φορολογούμενος να αποστείλετε στην ΔΗΛΕΔ τις σχετικές βεβαιώσεις).

Εάν τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών σας, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

  • Να συμπληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)
  • Να γίνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1
  • Να επικοινωνήσει ο φορολογούμενος με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων της ΔΕ μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προσοχή σε περιστατικά οικονομικής εξαπάτησης

Για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων/οικονομικών φορέων και με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση τέτοιων περιστατικών, σχετικά με …