Μέσα σε ένα δίμηνο η χορήγηση προσωρινής σύνταξης

sintaxiouxos

Πόσες φορές το έχουμε ακούσεις, απλώς ελπίζουμε αυτή την φορά να γίνει πράξη η εξαγγελία περί απόφασης χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους δικαιούχους, μέσα σε μόλις δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους για τους οποίους η χορήγηση της σύνταξης εξαρτάται από τη διαπίστωση της αναπηρίας τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, η δίμηνη προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής [εάν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής (ΒΥΕ) από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης αυτής].

  • Kατά τον υπολογισμό του ποσού της προσωρινής σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, εάν ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 δεν επαρκεί (12 μήνες), λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης του ασφαλισμένου, θα λαμβάνεται υπόψη και ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος ασφάλισης που εμπίπτει στην περίοδο αυτή (12μηνο).

Στην περίπτωση αυτή η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης θα γίνεται μετά τη γνωστοποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών (εάν πρόκειται για μισθωτό) ή του μέσου μηνιαίου εισοδήματος (εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ) από τον συμμετέχοντα φορέα.

Ωστόσο προβλέπεται από τις διατάξεις ότι όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, η ανωτέρω προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Λεωφόρο Κηφισίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών στη Λεωφόρο Κηφισίας, περιοχής Δήμου Κηφισιάς Λόγω εκτέλεσης εργασιών, το …