Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις πιστώτριων τραπεζών, προμηθευτών και Σκλαβενίτη που θα κρίνουν το μέλλον της αλυσίδας Μαρινόπουλου. Την αγωνία τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι χθες Τετάρτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων εξακολουθεί να βρίσκεται το ύψος του «κουρέματος» των προμηθευτών (όχι παραπάνω από 30% και όχι οριζόντια), αλλά και η νέα χρηματοδότηση που θα λάβει η εταιρεία από τις τράπεζες. Αρκετοί προμηθευτές δηλώνουν αρνητικοί σε οριζόντια απομείωση των απαιτήσεών τους, και ζητούν να υπάρξει κλιμακωτή και δίκαιη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.
Το ζήτημα αφορά κυρίως τους μικρότερους προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια, όπως οι πολυεθνικές και οι μεγάλοι όμιλοι τροφίμων, για να διαχειριστούν τη ζημιά που θα προκύψει στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του Μαρινόπουλου.
Αντίθετες οι τράπεζες
Αντίθετες σε γενναίο κούρεμα φέρονται να είναι και οι τράπεζες, οι οποίες επικαλούνται τον κίνδυνο πολλοί προμηθευτές, οι οποίοι αποτελούν πελάτες τους να μην μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Απόσταση υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης που θα εισρεύσει στην εταιρεία, μετά τη συμφωνία με τον υπόψηφιο επενδυτή. Ο Σκλαβενίτης φέρεται να ζητεί κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορέσει να καταστήσει και πάλι λειτουργική την αλυσίδα.
PlanB
Την ίδια ώρα εκτός από την πρόταση της Σκλαβενίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί ένα άλλο σχέδιο (PlanB) στις τράπεζες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει το «σπάσιμο» και την «πώληση» του δικτύου της Μαρινόπουλος σε μεγάλους παίκτες της αγοράς αλλά και σε περιφερειακές αλυσίδες, κάποιες εκ των οποίων φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επίσης προβλέπει το κούρεμα των οφειλών που έχει η αλυσίδα στους προμηθευτές της (αλλά αυτό να μην υπερβαίνει το 30% και να μην γίνει οριζόντια, όπως προαναφέρθη).
Το συγκεκριμένο σχέδιο εστιάζει στη διάσωση των μικρομεσαίων ελληνικών παραγωγικών προμηθευτών της Μαρινόπουλος για να αποτραπεί dominoeffect. Ως πρώτο βήμα προβλέπεται οι αλυσίδες που θα αναλάβουν κομμάτια του δικτύου να αναλάβουν και τα αναλογούντα χρέη της Μαρινόπουλος, να γίνει άμεση αποπληρωμή του κόστους παραγωγής, (υλικά και εργατικό κόστος) προς τους προμηθευτές και σε βάθος χρόνου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των παλαιών οφειλών. Σε άλλο σημείο του σχεδίου αναφέρεται πως οι Τράπεζες θα πρέπει να μετατρέψουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό των προμηθευτών σε μακροπρόθεσμο.
Πρόβλημα με τα ενοικιαζόμενα καταστήματα
Σύμφωνα με το capital.gr, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας τα καταστήματα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα, οι καταναλωτές είναι είδος προς εξαφάνιση, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία μισθώνουν στη Μαρινόπουλος έχουν διαταγές απόδοσης ακινήτων. Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί αυτό το κύμα εξώσεων πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας ανάμεσα στο προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ με αρμόδια διοικητικά στελέχη της Μαρινόπουλος, με αντικείμενο την τύχη των μισθωτικών συμβάσεων. Το τι τελικά θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες, υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 300, θα φανεί το προσεχές διάστημα και θα καθορίσει εν πολλοίς και την τύχη της αλυσίδας. Και αυτό διότι μια από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Σκλαβενίτης για τη συμμετοχή της στη διάσωση της Μαρινόπουλος είναι η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων του χειμαζόμενου ομίλου.
Πάντως ανέστειλαν τη λειτουργία τους 2 καταστήματα χονδρικής που φέρουν την επωνυμία TerraCreta τα οποία ανήκουν στον όμιλο Μαρινόπουλο, με βάση πηγές του ομίλου, 3 σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με πηγές από τη Μαρινόπουλος έχει να κάνει με στρατηγική απόφαση της αλυσίδας να διοχετευθούν τα προϊόντα των συγκεκριμένων καταστημάτων στο δίκτυο της λιανικής.