Δημήτρης Καραγεωργόπουλος: Ο "λαλίστατος" γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας ....(VIDEO)

karageorgo1

«Προχθές βρέθηκα σε μια τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, για την γνωστή υπόθεση των εργαζομένων στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Εκεί όλοι οι παριστάμενοι (εργαζόμενοι, δικηγόροι, εκπρόσωποι του εργοδότη, βουλευτές) έγιναν μάρτυρες της αχαρακτήριστης προσπάθειας του "λαλίστατου" γραμματέα του Υπουργείου, να μην μου δώσει το λόγο, ως "συνέπεια" της έντονης συνδικαλιστικής κριτικής που του άσκησα προ ημερών, για τους "χειρισμούς" του στη συγκεκριμένη υπόθεση και γενικότερα για την "υποστολή της σημαίας της επανάστασης"...των ελέγχων σε συγκεκριμένους εργοδότες.

Μάλιστα, γι' άλλη μια φορά, κινούμενος εκτός των ορίων της δημοκρατικής κανονικότητας, επιχείρησε να παρέμβει στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της Συνομοσπονδίας, αμφισβητώντας με προβοκατόρικο τρόπο -που δε συνάδει με το θεσμικό ρόλο κρατικού αξιωματούχου- τη δυνατότητα μας να επιλέγουμε εμείς ποιος ή ποιοι θα μας εκπροσωπούν σε τέτοιου τύπου συναντήσεις.

Βεβαίως, τον λόγο τον πήρα (ξεχνώντας για λίγο τις ευγενείς καταβολές μου) και παρά την αγωνιώδη προσπάθειά του να τερματίσει τη συνάντηση. Και άκουσε όσα ο ίδιος προσπαθούσε ν' αποτρέψει να ακουστούν. Ότι δηλαδή εδώ και 3 μήνες το Υπουργείο Εργασίας, αντί να περιορίζεται σε αλλεπάλληλες άκαρπες "κουβεντούλες" με την αδιάλλακτη εργοδοσία, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, μέσω των υπηρεσιών του, στην διαπιστωτική πράξη για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας, στην (εξ αντιδιαστολής) διαπίστωση της μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβούλευσης και ενημέρωσης των εκπροσώπων των εργαζομένων για την μεταβίβαση αυτή, στην μη τήρηση των προβλεπόμενων σχετικά με την επιβολή του μέτρου της διαθεσιμότητας και εν τέλει στην επιβολή κυρώσεων στον παραβάτη εργοδότη.

Τι έκαναν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου; Δήλωναν προφορικά σε όλες τις συναντήσεις ότι ναι μεν υποκρύπτεται μεταβίβαση επιχείρησης, αλλά ανακριβώς ισχυρίζονταν στους εργαζόμενους ότι δεν προβλέπεται από το νόμο η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. Όμως κάτι τέτοιο είναι ανακριβές, γιατί το Προεδρικό Διάταγμα 156/1994 στο Άρθρο 7 αναφέρει:
"Κυρώσεις
Σε κάθε υπόχρεο που παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, επιβάλλεται πρόστιμο με αιτιολογημένη πράξη του Επιθεωρητή Εργασίας που εκδίδεται μετά από ακρόαση του ενδιαφερομένου...".

Αλήθεια, μετά από τόσες "ακροάσεις" και αφού από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο διαπιστώνει την υποκρυπτόμενη μεταβίβαση και την μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, τι ακριβώς εμπόδιζε την επιβολή των κυρώσεων στον παραβάτη εργοδότη;
Αυτό το ερώτημα παρέμενε αναπάντητο μέχρι χθες.
Χθες πήραμε την απάντηση, όταν οι αγωνιζόμενοι, επί τριμήνου, εργαζόμενοι της ΒΦΛ, "έπιασαν στα πράσα" τον "λαλίστατο", να συναντάτε μυστικά και δίχως δίκη τους ενημέρωση, με επιτροπή των εργοδοτικά υποκινούμενων απεργοσπαστών των εταιρειών του εργοδότη, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η δραστηριότητα.
Ο "λαλίστατος" δηλαδή, συναντήθηκε με τα ενεργούμενα της εργοδοσίας, που πολεμούν λυσσαλέα τους απεργούς, που δηλώνουν ότι οι νέες επιχειρήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τους απεργούς και τη ΒΦΛ, που επικροτούν τις απολύσεις και που ο εργοδότης τους έβαζε συνοδεία μπράβων σε πλοία και κότερα, για να τους μεταφέρει δια θαλάσσης στο αποκλεισμένο από τους απεργούς εργοστάσιο. Αυτούς συναντούσε εν αγνοία των απεργών και του σωματείου ο "λαλίστατος", αλλά..."πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη...".

Αυτά είναι τα κόλπα του και άλλα πολλά...στην ώρα τους όμως...»

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος-Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι ισχύει για την μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου μιλώντας στην τηλεόραση (19.5.2024), ανέφερε τα εξής …