LIVE: Απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία-Πάνω από 100 οι νεκροί(VIDEO&ΦΩΤΟ)(ΝΕΟ)

toyrkiaaaa

Νεότερη Ενημέρωση 11.40

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.154 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, όταν ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς, από την προσπάθεια των πραξικοπηματιών του στρατού να καταλάβουν την εξουσία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, μη υπολογίζοντας τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας και την εσπευσμένη επιστροφή από τις διακοπές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται πως ελέγχει την κατάσταση, καθώς ο λαός τον στήριξε απόλυτα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  Ανατολή έκανε επίσης γνωστό πως περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης.

Συνελήφθησαν 1563 στρατιωτικοί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι «σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πριν από τα χαράματα ότι «υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό» και πως «αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία».

Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του «μέχρι το τέλος».

«Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν, επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα.

9d32e43cf339f3d42f399d7f8d5e8f06

Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος του ΝΑΤΟ απείχε πάντως ακόμη πολύ από το να έχει εξομαλυνθεί γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Λίγο αργότερα περίπου εξήντα στασιαστές στρατιώτες, που είχαν καταλάβει τη νύχτα μια από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Νεότερη Ενημέρωση 03.09

Η  απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ)  στον τηλεοπτικό σταθμό NTV,  τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταδίδουν αυτή την ώρα πως ο Ερντογάν έχει μπει στο αεροπλάνο και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από λίγο, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (που ελέγχονται από τον Ερντογάν) ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα απέτυχε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας. Παραλλήλως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε  εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

Νεότερη Ενημέρωση 02.09

Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των τανκς και να ανατρέψουν τους πραξικοπηματίες, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες τόσο με το αν υπάρχουν και πόσοι νεκροί και τραυματίες(μιλούν για 17 νεκρούς αστυνομικούς), όσο και με το αν έχει συλληφθεί ή όχι ο αρχηγός των πραξικοπηματιών και κάποιοι υποστηριχτές του.....

Όλα δείχνουν ότι ο λαός στήριξε τον Ερντογάν και η κρίση μάλλον θα λήξει πολύ νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν, με τους πολίτες κατά χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους, ανοίγοντας κάποιοι από τους δρόμους, που είχαν κλείσει οι στρατιωτικοί.

Συγκλονίζουν οι ΦΩΤΟ με πολίτες που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των τανκς

Πάντως οι ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αρνούνται κατηγορηματικά ότι συμμετέχουν στην κίνηση ανατροπής της κυβέρνησης.

Διάγγελμα μέσω Skype έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο, να δηλώσει την εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση και να επισημάνει πως θα τιμωρηθούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο πραξικόπημα.

Διάγγελμα Ερντογάν: Εγώ είμαι ο αρχηγός - Θα το ξεπεράσουμε και θα τιμωρηθούν όλοι

"Το έθνος μας θα το περάσει αυτό, θα το ξεπεράσουμε. Ο Πρωθυπουργός μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η αστυνομία θα τιμωρήσει σοβαρά όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την ενέργεια. Καλώ όλους τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν σε πλατείες και στο αεροδρόμιο. Το πραξικόπημα αυτό θα λήξει γρήγορα, εγώ είμαι ο αρχηγός, θα γίνει ότι πρέπει."

Αρχική Ενημέρωση 00.11

Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος του στρατού στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος με δήλωσή του στο Cnn Turk, έδωσε το στίγμα της κατάστασης στην Τουρκία.

«Αν υπάρξει θάνατος, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο. Θα δώσουμε μάχη μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

Άρματα μάχης και άνδρες του στρατού έχουν κατακλύσει αυτή τη στιγμή το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

590_02b6e443b9a3b88d011e087ef5bebf72

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαγορεύεται αυτή την ώρα η διέλευση οχημάτων από τις γέφυρες «Ιστάνμπουλ Μπογασί» και «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ», οι οποίες διέρχονται από τον Βόσπορο.

Άρματα μάχης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης - ΤΩΡΑ

Έχουν κλείσει οι δύο γέφυρες της πόλης που διέρχονται του Βοσπόρου, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις, όπως φαίνεται και στις φωτογραφία που ακολουθούν.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί εδώ και περίπου μία ώρα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Τουρκία.

Οι εκπομπές των καναλιών του TRT έχουν σταματήσει τόσο στην τηλεόραση όσο και ιντερνετικά, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στο ενημερωτικό σάιτ του σταθμού.

Τουρκία - Έπεσε μαύρο στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο

Ο λόγος έχει διασαφηνιστεί, ωστόσο εκτιμάται πως έγινε κατόπιν διαταγής του στρατού με τον τρόπο επιβολής της, βέβαια, να μην έχει γίνει γνωστός.

Πυροβολισμοί στην Άγκυρα

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Σε συναγερμό η Κωνσταντινούπολη - Έκλεισαν δύο γέφυρες στον Βόσπορο - ΤΩΡΑ

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet στην ηλεκτρονική της διεύθυνση, απαγορεύεται αυτή την ώρα η διέλευση οχημάτων από τις γέφυρες «Ιστάνμπουλ Μπογασί» και «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ», οι οποίες διέρχονται του Βοσπόρου.

Ο λόγος που αποφασίστηκε να μην διέρχονται οχήματα, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Ο στρατός της Τουρκίας προχώρησε σε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας. Την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού επιβεβαίωσε και το πρακτορείο Reuters, την ώρα που στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας.

«Τίποτα δεν θα βλάψει την Τουρκική Δημοκρατία. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δράση θα πληρώσουν το τίμημα», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του στρατού σε γραπτή του δήλωση επιβεβαιώνει το πραξικόπημα και δηλώνει πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τη δημοκρατία και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθερίων».

«Το κυρίαρχο είναι η αποκατάσταση του κράτους Δικαίου στη χώρα, η αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας», συμπλήρωσε.

«Όλες οι διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου», κατέληξε.

Χάος στο Βόσπορο - Τρομαγμένοι οδηγοί έχουν βγει έξω από τα αυτοκίνητα - ΦΩΤΟ - ΤΩΡΑ

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες οδηγοί είναι εγκλωβισμένοι, καθώς ο στρατός έχει κλείσει και τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη, που δημοσιεύονται κυρίως στο Twitter, δείχνουν την ύπαρξη αρμάτων μάχης κοντά στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπλοκάρει τις εισόδους του αεροδρομίου.

Τα social media δεν λειτουργούν εδώ και λίγα λεπτά στην Τουρκία η οποία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του στρατού που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Παράλληλα, μεγάλα είναι τα προβλήματα σε όλες τις τηλεπικοινωνίες.

Twitter, Facebook και youtube έπεσαν στην Τουρκία

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης: Αναμένουμε από τα Τίρανα να δοθεί η δυνατότητα στον Μπελέρη να ορκιστεί νέος ευρωβουλευτής

"Ο Φρέντη Μπελέρης δεν είναι απλά ένας κρατούμενος εκλεγμένος δήμαρχος, αλλά είναι και ένα μέλος …