Αποκτάμε "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία"

EuroStives_473_355

Μία νέα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) για την οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού, αλλά ευρέως διαδεδομένου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο καθιερώνεται με το σχέδιο νόμου που έδωσε για διαβούλευση η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

"Πρόκειται για ένα “οικονομικό και κοινωνικό παράδειγμα που θα διευκολύνει τη συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν σε παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και οργανώνονται με τη διάχυση πρακτικών δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, η επέκταση του παραδείγματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων, αξιοπρεπών θέσεων εργασίας”.

Στόχος, μεταξύ άλλων, του σχεδίου νόμου είναι η αποσύνδεση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και η ανάπτυξή της ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, επιχειρείται η ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων, μέσω της δυνατότητας να δημιουργήσουν παραγωγικά εγχειρήματα, και η προώθηση της «κοινωνικής καινοτομίας» ως μιας διαδικασίας που βασίζεται στην ενεργοποίηση κοινωνικών δυνάμεων, τόσο του κόσμου της εργασίας κατά τη διαδικασία παραγωγής, όσο και της υπόλοιπης κοινωνίας που αποδέχεται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κατά τη διαδικασία της κατανάλωσής τους, με σκοπό να βοηθά στη διαμόρφωση νέου τύπου κοινωνικών σχέσεων που βασίζονται στη συλλογικότητα, στην ισοτιμία, και όχι στον ανταγωνισμό.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στον παρόντα νόμο ορίζονται πλέον με σαφήνεια οι έννοιες της «συλλογικής ωφέλειας» και της «κοινωνικής ωφέλειας», της «κοινωνικής καινοτομίας» και της «βιώσιμης ανάπτυξης». Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι αόριστο και γενικόλογο ως προς τον προσδιορισμό των εννοιών αυτών, γεγονός που επιτρέπει την εφαρμογή κακών πρακτικών στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η εύκολη σύσταση και η διαφανής λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών εργαζομένων, μέσω της χρήσης της πλατφόρμας ΓΕΜΗ και ο εξορθολογισμός των σχέσεων των ανάμεσα στα μέλη και τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ενώ προσδιορίζεται και οριοθετείται η εθελοντική εργασία.

Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση εθνικής επιτροπής και κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό και την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας."

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και …