Περίπου 271.000 οφειλέτες εξακολουθούν να έχουν χρέη ύψους 15,7 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κοινή αντίληψη κυβέρνησης και θεσμών είναι πως η επικείμενη δημοσιοποίηση των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων με ασφαλιστικές οφειλές άνω των 150.000 ευρώ δεν θα λύσει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής που διαρκώς διογκώνει τα ελλείμματα των ταμείων.
Από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκύπτει ότι από τα 15,7 δισ. ευρώ το 19,73% (ποσό 3,1 δισ. ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που άρχισαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 80,27% (ποσό 12,6 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που άρχισαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 ή παλαιότερα.
Μάλιστα σύμφωνα με το cnn.gr, φαίνεται ότι το 50,22% των οφειλών που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ είναι σχετικά πρόσφατες, ήτοι έχουν δημιουργηθεί μετά το 2009, ενώ το 49,78% είναι παλαιότερες οφειλές.
Για να μπορέσει να εισπράξει μέρος των 15,7 δισ. ευρώ και ειδικά κομμάτι των νέων χρεών που ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς εξετάζει ρύθμιση βάσει της οποίας ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και το ύψος του ποσού τους θα υπολογίζεται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα κάθε υπόχρεου. Η ρύθμιση που θα απευθύνεται μόνον στους συνεπείς οφειλέτες θα διευκολύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μη στερούνται ασφαλιστικής ενημερότητας.
Έτσι, θα διασφαλιστεί η επανένταξη στο σύστημα νέων ασφαλισμένων και εργοδοτών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση του 2015, η οποία έθετε γενικές προϋποθέσεις για ένταξη με συνέπεια να ευνοούνται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση, ενώ αντίθετα πλήττονταν αδύναμοι που πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν.