Στον αέρα βρίσκονται πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες που είχαν κλειστεί τους προηγούμενους μήνες λόγω της ραγδαίας οικονομικής ύφεσης, της υψηλής φορολογίας και της υπόθεσης Μαρινόπουλος.
Χωρίς ρευστότητα, εν μέσω αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος και ενός ανοίγματος ύψους 1,8 δισ. ευρώ που δημιούργησε στην αγορά η Μαρινόπουλος, πολλές από τις «κλεισμένες» συμφωνίες που θα δημιουργούσαν είτε μεγαλύτερα σχήματα είτε θα έσωζαν από την χρεοκοπία άλλες εταιρείες, μπαίνουν πλέον στο πάγο, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, κάποιες είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσουν.
Σε αναμονή βρίσκεται η εξυγίανση της Μεβγάλ, καθώς ακόμη αιωρείται το ερώτημα αν θα προχωρήσει η συμφωνία με τις τράπεζες την οποία θα εφαρμόσουν οι περισσότεροι εκ των παλαιών μετόχων της Μεβγάλ, προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ ή ανάληψη του μάνατζμεντ της εταιρείας από το fund Bain Capital, με εισροή κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Η απάντηση πάντως εκτιμάται ότι θα αργήσει να δοθεί καθώς και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι τράπεζες, οι οποίες όμως στην παρούσα φάση έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο δύσκολο γρίφο, αυτό της διάσωσης της Μαρινόπουλος.
Σε εκκρεμότητα σύμφωνα με το bankingnews.gr, παραμένει και η συμφωνία μεταξύ της Pharmathen και του επενδυτικού ομίλου BC Partners που γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Iούνιο.
Η διοίκηση της Pharmathen έχει ήδη ανακοινώσει την υπογραφή κατ’ αρχήν συμφωνίας συνεργασίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από την βρετανικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία BC Partners. Βάσει της συμφωνίας, η οικογένεια Κάτσου θα παραμείνει στον όμιλο Pharmathen, διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών και τη διοίκησή του.
Στον αέρα παραμένει και το deal της εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον ιδιοκτήτη της Chipita Σπ. Θεοδωρόπουλο με την ολλανδικών συμφερόντων επενδυτικά εταιρεία Impala.
Οι συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Chipita και των πιστωτριών τραπεζών της αλλαντοβιομηχανίας, χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2014 όταν υπεβλήθη πρόταση εξαγοράς της Νίκας, στην οποία περιλαμβάνονταν και πλάνο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της αλλαντοβιομηχανίας. Aν και υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στην πρόταση που έχει κατατεθεί από δύο τράπεζες, αναμένεται η τελική έγκριση και από τις άλλες δύο τράπεζες ενώ εγκρίσεις αναμένονται και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, μετά την ολοκλήρωση του deal, η ΠΓ Νίκας θα συγχωνευθεί με την Λακωνική Τροφίμων, αλλαντοβιομηχανία την οποία όπως και την ΠΓ Νίκας είχε ιδρύσει ο Παναγιώτης Νίκας.
Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη παραμένει και το deal στη ναυτιλία, που αφορά την εξαγορά της της Hellenic Seaways από το βασικό μέτοχο της Μinoan Lines Emanuele Grimaldi.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει άμεσα και έμμεσα ποσοστό της τάξης του 40% της Hellenic Seaways.
Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της η οποία συνοδεύτηκε από μείωση των επιτοκίων δανεισμού, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων για 7 χρόνια, κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων και νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ.
Τέλος, αν και Vodafone-Wind πραγματοποίησαν από κοινού due diligence, τo οποίo ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση για τις επόμενες κινήσεις τους.
Έρχονται νέα λουκέτα
Από τον Σεπτέμβριο θα δούμε να μπαίνουν λουκέτα ακόμη και σε μεγάλους Ομίλους, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στο κόκκινο.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, διαβλέποντας ότι μία από αυτές είναι και η Euromedica του Θ. Λιακουνάκου, η οποία αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η Euromedica εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 380 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της εταιρείας πάντως αναφέρουν πως υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας από επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.