Σκληρή καταγγελία κατά υπουργού ότι κάνει τα "μαύρα μάτια" σε εργοδοτικές ασυδοσίες

erotimatiko

"Σε ανεξέλεγκτη ασυδοσία εξελίσσεται η γραμμή της Αδριατικής από διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αυτή την χρονική περίοδο με σκοπό να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρινή περίοδο που παρουσιάζεται αυξημένη επιβατική κίνηση καθώς και η αντίστοιχη των οχημάτων", όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, με την ακόλουθη ανακοίνωσή της:

"Η είσοδος και η δρομολόγηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στην γραμμή Ηγουμενίτσας – Ιταλίας γίνεται με όρους τριτοκοσμικούς με την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο τέτοιων πλοίων που έχουν δρομολογηθεί και λειτουργούν στην ανωτέρω γραμμή εδώ και μία εβδομάδα. Πρόκειται για τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία Ro/Pax«PRINCE» με σημαία Κύπρου και το F/B«BARI» επίσης με σημαία Κύπρου.

Στο πρώτο απασχολούνται συνολικά 36 Ναυτικοί από τους οποίους μόνο 7 Έλληνες ενώ οι υπόλοιποι είναι χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, στο δε δεύτερο εργάζονται 49 Ναυτικοί, 32 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.

Τα πλοία αυτά όπως μας πληροφόρησαν από το ασφαλιστικό μας Ταμείο δεν έχουν καταθέσει αίτημα για να συμβληθούν ασφαλιστικά οι Ναυτικοί με το ΝΑΤ. ενώ παραβιάζονται ασύστολα η ελληνική ΣΣΕ και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα στην ελληνική ναυτική νομοθεσία.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι αρμόδιες λιμενικές αρχές όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν για να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο αλλά στην ουσία με την στάση τους υπονομεύουν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα να επεκταθούν και στα πλοία ελληνικής σημαίας που δραστηριοποιούνται στην παραπάνω γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας.

Καλούμε το Υπουργείο Ε.Ν, τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες αλλά και την ηγεσία της ΠΝΟ (που δηλώνει για πολλοστή φορά άγνοια) να πάρουν για το πρόβλημα αυτό όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται και να επιβάλουν την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών."


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ryanair: Ιστορικό ρεκόρ στα €1,9 δισ.

Η Ryanair ανακοίνωσε σήμερa τα πιο υψηλά ετήσια κέρδη της ιστορίας της, καθώς σημειώθηκε αύξηση στα …