Βαθιές τομές στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια

765thumbnail

Βαθιές τομές στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, ο οποίος απειλεί με νέα "λουκέτα" επιχειρήσεων και θα δρομολογήσει μεεπιταχυνόμενους ρυθμούς αναδιαρθρώσεις σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Την ένταση της ενασχόλησης των τραπεζών με το "κουβάρι" των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καταδεικνύει και η χθεσινή προκήρυξη ενδιαφέροντος από το ΤΧΣ για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Στην πρόκληση ενδιαφέροντος ζητείται ως βασικό προσόν για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο το ιστορικό επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων και η αποδεδειγμένη εμπειρία βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η εμπειρία σε πολύπλοκες επιχειρηματικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και διοικητικών βελτιώσεων.
Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα σημάνει τον Σεπτέμβριο είναι αποτέλεσμα της "κούφιας βάσης" στην οποία στέκεται όλη η Οικονομία, απειλώντας να την "καταπιεί" ανά πάσα στιγμή. Η αποσάθρωση της βάσης της Οικονομίας είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης ύφεσης που όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί δυναμικά, αλλά αντιθέτως αφέθηκε να σέρνεται, επιμολύνοντας και τους εναπομείναντες υγιείς επιχειρηματικούς ιστούς.

Τραπεζίτες περιγράφουν μία ιδιαιτέρως ζοφερή πραγματικότητα όπου πλέον δεν παίζει ρόλο αν μια επιχείρηση εμφανίζει τζίρους και κέρδη. "Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ένας χρωστάει στον άλλο και κανείς δεν θα πληρωθεί από κανένα", περιγράφουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ελλείψει στρατηγικής για τη ρευστότητα, το πρόβλημα της ρευστότητας εξελίσσεται σε πρόβλημα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Η εικόνα αυτή φέρνει άμεσα και αναπόφευκτα την ανάγκη να αποσυνδεθούν από την τεχνητή υποστήριξη των τραπεζών οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσες κριθούν βιώσιμες.

Στο επίκεντρο για οριστικές αναδιαρθρώσεις αναμένεται να βρεθούν κατά προτεραιότητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ από πέντε κλάδους της Οικονομίας. Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δισ. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις.

Τα συγκεκριμένα μεγάλα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν μέρος ενός υποσυνόλου δανείων που ανήκουν σε 21 επιχειρηματικούς κλάδους, αυξημένης σπουδαιότητας για την Οικονομία δεδομένων της συμβολής τους στην προστιθέμενη αξία του ΑΕΠ, της επίπτωσής τους στην απασχόληση και του χαρακτήρα τους (εξαγωγικού ή μη).

Πρόκειται για δάνεια "αμέσου προτεραιότητας" για την ελληνική Οικονομία, τα οποία έχουν εντοπιστεί από την McKinsey σε μελέτη της για λογαριασμό του ΤΧΣ. Η McKinsey, μάλιστα, προτείνει για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων την εφαρμογή μηχανισμού των τραπεζών. Στο μηχανισμό αυτό θα μπορούσαν να υπαχθούν προς επίλυση τα "κόκκινα" δάνεια 168 ομίλων με 820 επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν περίπου 11 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επί συνολικής δανειακής έκθεσης περίπου 15 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται η δημοσίευση της επικαιροποιημένης μελέτης του ΤΧΣ για τη συνολική αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Η μελέτη του ΤΧΣ που θα εισάγει τις βασικές αρχές για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας χρεών, καθώς και προτάσεις για την αναδιάρθρωσή τους, αναμένεται να δώσει το "σήμα" για τις αλλαγές στον νόμο Δένδια και για τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών και για τους μεγάλους οφειλέτες.

Η μελέτη αναμένεται να προβλέπει την ανάγκη νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών που θα αποφασίσουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και την ανάγκη ρύθμισης θεμάτων που θα επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις. Κυρίως, τη δυνατότητα των πιστωτών να κεφαλαιοποιούν το χρέος μιας επιχείρησης (debt equity swap) και να παρεμβαίνουν στη διοίκησή της προκειμένου να ανοίγει ο δρόμος για την εισροή νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για κυρώσεις στους οφειλέτες που αρνούνται να αποδεχτούν σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία των πιστωτών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μελόνι | ΣΚΑΪ

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας, περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και η σημασία της λήψης …