Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είδαν ή θα δουν το ετήσιο εισόδημά τους να ψαλιδίζεται ακόμη και κατά 40% με τα θύματα να εντοπίζονται ακόμη και σε εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες όπως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, άνθρωποι που έχασαν στενά τους πρόσωπα λόγω θανάτου, ακόμη και υπερήλικες που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από 10ετίες. Η μανία περικοπών, παρασύρει όλους όσους θα πάρουν σύνταξη από εδώ και στο εξής ενώ δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν όσους είχαν θεμελιώσει από πέρυσι συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά ανέβαλαν την απόφασή τους για κάποιο λόγο. Πλέον, έρχονται αντιμέτωποι με περικοπή της σύνταξης ακόμη και κατά… 40%.
Τα παραδείγματα σημερινών ή υποψήφιων συνταξιούχων που καταφεύγουν στη βοήθεια ειδικά για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα είναι αμέτρητα ενώ όταν πλέον θα ξεδιπλωθούν όλα όσα ψήφισε η Βουλή προ διμήνου, θα φανεί ότι οι θιγόμενοι στην πράξη θα προσεγγίσουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο σε βάθος 3ετίας, κατά το «Παραπολιτικά».
Αν μάλιστα η χώρα υποχρεωθεί στο προσεχές μέλλον να ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό κόφτη, δεν θα γλιτώσουν παρά ελάχιστοι από τους σημερινούς συνταξιούχους με αποτέλεσμα, ο αριθμός των θιγόμενων να αγγίξει τελικώς τα τρία εκατομμύρια.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικά των συνεπειών των νέων διατάξεων:
- Στις πρώτες θέσεις της λίστας των θιγόμενων, συγκαταλέγονται οι ασφαλισμένοι που έχασαν μετά τις 12 Μαίου (ή θα χάσουν από εδώ και στο εξής) τον ή τη σύζυγό τους. Ούτως ή άλλως, οι νέες συντάξεις χηρείας θα είναι μειωμένες καθώς θα αντιστοιχούν στο 50% της σύνταξης του θανόντος για την πρώτη τριετία μετά τον θάνατο ενώ το ποσοστό θα περιορίζεται στο 25% μετά τη συμπλήρωση της 3ετίας εφόσον η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Με βάση αυτή την αλλαγή θα «γεννηθούν» συντάξεις χηρείας της τάξεως των 100-150 ευρώ καθώς χήρες θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να εισπράττουν μόνο το ένα τέταρτο της σύνταξης του συζύγου τους. Το σκληρό πρόσωπο του νέου ασφαλιστικού θα φανεί ακόμη περισσότερο στις νέες χήρες ή χήρους. Αν χάσουν το σύζυγό τους στα 52 (για παράδειγμα) θα εισπράξουν σύνταξη χηρείας μόνο για τρία χρόνια (και πάλι το 50% της σύνταξης του συζύγου) ενώ με τη συμπλήρωση της 3ετίας η σύνταξη θα διακοπεί για να καταβληθεί εκ νέου ακόμη και 12 χρόνια αργότερα στα 67. Στην πράξη θα φανεί το τι θα μπορέσει να πράξει για να επιβιώσει μια γυναίκα 55 χρονών ειδικά αν δεν έχει δουλειά. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας μόνο ευνοϊκές δεν είναι για τις γυναίκες, πόσο μάλλον γι’ αυτές που έχουν συμπληρώσει τα 55.
- Η δεύτερη πολυπληθής ομάδα δεν είναι άλλη από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Περικοπές, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, υπέστησαν περίπου 162.000 δικαιούχοι. Και από αυτούς, οι περίπου 100.000 έχασαν ολόκληρο το επίδομα δηλαδή 230 ευρώ τον μήνα. Για συνταξιούχους με αποδοχές όχι μεγαλύτερες των 7500 ευρώ ετησίως η απώλεια 2760 ευρώ σε μηνιαία βάση, ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 27% εν μια νυκτί. Προς το παρόν, στον ορίζοντα υπάρχουν υποσχέσεις για επούλωση των πληγών μέσα στις επόμενες ημέρες κάτι όμως που θεωρείται αδύνατο να συμβεί για όλους. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, η μηνιαία απώλεια εισοδήματος των μέχρι πρότινος δικαιούχων του ΕΚΑΣ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
- «Δράματα» εκτυλίσσονται και με τις περιπτώσεις συνταξιούχων που χάνουν το… 100% του μερίσματος που διανέμει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Συνταξιούχος 94 ετών σήμερα, έχασε ολόκληρο το μέρισμα των 60 ευρώ επειδή όταν πήρε τη σύνταξη (πριν από 40 χρόνια) δεν είχε συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της. Στην ίδια κατηγορία με την συγκεκριμένη συνταξιούχο, ανήκουν περίπου 25.000 χήρες.
- Στα επικουρικά, τα μεγάλα μαχαίρια θα αρχίσουν να φαίνονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας οπότε θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Σε χιλιάδες περιπτώσεις, οι μειώσεις των επικουρικών θα φτάσουν ακόμη και στο 42%. Όπως αυτή συνταξιούχου εμπόρου ο οποίος θα δει την επικουρική του να ψαλιδίζεται από τα 470 ευρώ μηνιαίως (τόσο έφτασε ύστερα από 35 χρόνια εργασίας) στα 272 ευρώ. Ο συνταξιούχος χρωστάει ήδη και αναδρομικά 400 ευρώ καθώς οι περικοπές ισχύουν από τον Ιούνιο.
- Η τελευταία κατηγορία δράματος αφορά σε ασφαλισμένους που ανέβαλαν την απόφασή τους για σύνταξη προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες. Έτσι, η μητέρα ανηλίκου, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που είχε συμπληρώσει από πέρυσι το 52ο έτος της ηλικίας της, θα μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη 586 ευρώ τον μήνα. Με την αλλαγή του καθεστώτος, η ίδια μητέρα θα αποχωρήσει τώρα με σύνταξη μόλις 346 ευρώ. Η αναβολή της απόφασης, κοστίζει 3000 ευρώ τον χρόνο για πολλά χρόνια με την απώλεια του εισοδήματος να φτάνει στο 41%. Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα εργαζόμενης στο δημόσιο (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) η οποία θα μπορούσε πέρυσι να φύγει στα 57 με σύνταξη 946 ευρώ. Αν υποβάλλει τώρα αίτηση, η σύνταξή της θα πέσει στα… 542 ευρώ (400 ευρώ χαμηλότερα ή περίπου 4800 ευρώ τον χρόνο). Όταν η συγκεκριμένη θα συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας της και έξι μήνες, η σύνταξή της θα φτάσει στα 602 ευρώ.