Aντίθετος στο πρόγραμμα ΕΚ∆∆Α ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

ypourgeio-ergasias_8_0

Την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του ότι "η εκπαίδευση, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας πρέπει να πραγµατοποιείται εντός του υπουργείου", καθιστά σαφές με νεότερη επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, η οποία και είναι:

"Με την παρούσα επιστολή επισηµαίνουµε την αναγκαιότητα πραγµατοποίησης της Ειδικής Εκπαίδευσης των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου µας (ΚΥ και Σ.ΕΠ.Ε.), όπως αυτή προβλέπεται από την ισχύουσα νοµοθεσία και µε επιτυχία υλοποιείται έως σήµερα. Παράλληλα, τονίζουµε την ανάγκη επίσπευσης υλοποίησης του επικείµενου προγράµµατος Ειδικής Εκπαίδευσης, δεδοµένου ότι η έως τώρα σηµαντική καθυστέρησή της έχει στερήσει πολύτιµες δυνάµεις από το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο σηµείο αυτό θέλουµε να υπογραµµίσουµε για µία ακόµη φορά ότι είναι σηµαντικό να υπάρχει ενηµέρωση και συµµετοχή των εργαζοµένων και των εκπροσώπων τους για κάθε σοβαρό ζήτηµα αναφορικά µε τη δροµολόγηση δοµικών αλλαγών ή την απώλεια αρµοδιοτήτων από το Υπουργείο µας. ∆υστυχώς, αν εξαιρέσουµε την περίπτωση της διαδικασίας για την επαναξιολόγηση των δοµών των οργανικών µονάδων του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, όπου πράγµατι έχουµε συµµετοχή των εργαζοµένων, για τα υπόλοιπα θέµατα, δηµιουργούνται τετελεσµένα από την πολιτική ηγεσία χωρίς να υπάρχει η άποψη των εργαζοµένων και των εκπροσώπων τους.

Με αφορµή λοιπόν τη συζήτηση που άνοιξε για το θέµα της Ειδικής Εκπαίδευσης των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας και το ενδεχόµενο να υλοποιηθεί εκτός του Υπουργείου Εργασίας, θα θέλαµε -µε την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της σχετικής οµόφωνης απόφασης του ∆.Σ. του Συλλόγου µας- να σας εκφράσουµε τις έντονες αντιρρήσεις µας. Ειδικότερα:

Υπενθυµίζουµε, αρχικά, ότι το πρόγραµµα της υποχρεωτικής Ειδικής Εκπαίδευσης υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας, σύµφωνα µε το άρθρο 6 του ν. 3996/2011 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις [ΥΑ 4431/165/26-03-2012 (Β’ 1179) και ΥΑ 9409/147/02-04-2013 (Β΄860)], καταρτίζεται και υλοποιείται στο Υπουργείο Εργασίας. Από τις σχετικές διατάξεις προκύπτει ρητά ότι η Ειδική Εκπαίδευση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας πραγµατοποιείται από το Υπουργείο µας, ενώ η συνεχής εκπαίδευση και δια βίου µάθηση για ειδικά θέµατα δύναται να πραγµατοποιηθεί σε συνεργασία µε το ΕΚ∆∆Α, εφόσον αυτό εξυπηρετεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Σ.ΕΠ.Ε.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούµε ότι το η κατάρτιση και η υλοποίηση του προγράµµατος της υποχρεωτικής Ειδικής Εκπαίδευσης, σύµφωνα µε το γράµµα αλλά και το πνεύµα του νόµου, είναι αρµοδιότητα του Υπουργείου µας (ΚΥ και Σ.ΕΠ.Ε). Είµαστε αντίθετοι στην απώλεια της αρµοδιότητας αυτής και κάθε άλλης αρµοδιότητας από το Υπουργείο µας, στο µέτρο και στο βαθµό που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του θεσµικού του ρόλου και άρρηκτα συνδεδεµένο µε το στρατηγικό σχεδιασµό του.

Αποτελεί πάγια και αδιαπραγµάτευτη θέση µας ότι η εκπαίδευση, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας πρέπει να πραγµατοποιείται εντός του Υπουργείου, αξιοποιώντας στο έπακρο την τεχνογνωσία, την εµπειρία και τις δεξιότητες του υπηρετούντος σε αυτό προσωπικού. Η διδασκαλία γνωστικών αντικειµένων όπως είναι η θεσµοθέτηση, ο έλεγχος και η επίβλεψη της αποτελεσµατικής εφαρµογής των διατάξεων της εργατικής νοµοθεσίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζοµένων, η παροχή πληροφοριών και τεχνικών συµβουλών σε εργοδότες και εργαζόµενους, οι συµφιλιωτικές δράσεις και παρεµβάσεις για την επίλυση εργατικών διαφορών πρέπει να ανατίθεται σε στελέχη µε πολύχρονη εµπειρία, δοκιµασµένα στις πραγµατικές συνθήκες του ελεγκτικού έργου, που δεν µπορεί να είναι άλλα από τα στελέχη του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας και της ΚΥ του Υπουργείου. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την επιτυχία των ήδη υλοποιηµένων προγραµµάτων εντός του Υπουργείου.

Περαιτέρω, η ενδοεπιχειρησιακή οργάνωση και υλοποίηση προγραµµάτων εκπαίδευσης των Επιθεωρητών Εργασίας, σύµφωνα µε την εµπειρία που έως τώρα έχουµε αποκοµίσει, παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήµατα, µεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

I. Αξιοποιείται το σύνολο των έµπειρων στελεχών του ΣΕΠΕ και της ΚΥ, τα οποία διευκολύνουν τη µαθησιακή διαδικασία των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας.

II. Εξασφαλίζεται η συνοχή και η αποτελεσµατικότητα της εκπαιδευτικής δράσης καθώς συνδυάζεται και µε άλλες διαδικασίες περαιτέρω διάχυσης και ανατροφοδότησης του περιεχοµένου της εκπαίδευσης εντός του εργασιακού χώρου.

III. Η ενδοεπιχειρησιακή οργάνωση και υλοποίηση συντελεί στην προαγωγή διαµόρφωσης οµαδικού πνεύµατος µεταξύ των συµµετεχόντων, το οποίο είναι κρίσιµο για την αποτελεσµατική παρέµβαση των Επιθεωρητών Εργασίας. Επιπλέον, εντοπίζονται και συµπληρώνονται ελλείµµατα γνώσεων και δεξιοτήτων.

Επίσης, εκφράζουµε τις έντονες αντιρρήσεις µας αναφορικά µε τις απρόβλεπτες συνέπειες που µπορεί να έχει η δηµιουργία δύο ταχυτήτων Επιθεωρητών Εργασίας στο χώρο, αυτών που έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο και αυτών που θα έχουν πιστοποιηθεί από άλλον φορέα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ζητούµε το επικείµενο πρόγραµµα της υποχρεωτικής Ειδικής Εκπαίδευσης των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό από τις δοµές του Υπουργείου µας, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που συµµετέχουν στο έργο του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς να έχουν λάβει ακόµη την απαιτούµενη εκπαίδευση και πιστοποίηση. Ζητούµε η εκπαίδευση των Επιθεωρητών Εργασίας να αποβλέπει στην αποτελεσµατικότερη εξυπηρέτηση των πολιτικών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Τέλος, επισηµαίνουµε για άλλη µια φορά ότι ο Σύλλογός µας, πάντα κοντά στα µικρά και µεγάλα προβλήµατα όλων των συναδέλφων και των Υπηρεσιών µας, αντιµετωπίζει διαχρονικά µε διορατικότητα και αποφασιστικότητα όλα τα κρίσιµα ζητήµατα και προκλήσεις που προκύπτουν στο χώρο µας. Υπογραµµίζουµε το γεγονός ότι είµαστε υπέρ του πραγµατικού και ουσιαστικού διαλόγου και για άλλη µια φορά ζητούµε από την Πολιτική Ηγεσία να εξετάσει µε ιδιαίτερη προσοχή τα ανωτέρω και να προβεί στις αναγκαίες παρεµβάσεις µε πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα."


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολοταρία ΑΑΔΕ. Κλήρωση Μαιου 2024

Φορολοταρία ΑΑΔΕ. Κλήρωση Μαΐου 2024 της φορολοταρίας με κέρδος έως 50.000 ευρώ   Τις τελευταίες …