1/10/2016 έως 31/12/2016 η υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης

forologiki_dilosi_2016_odigies

Με το νομοσχέδιο με τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε, τροποποιούνται οι διατάξεις του Ν.3213/2003, όπως ισχύει, σχετικά με τη δήλωση και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών και λοιπών κατηγοριών προσώπων και προβλέπονται τα εξής:

1.  Επανακαθορίζεται η κατηγοριοποίηση των υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης όσον αφορά στα όργανα ελέγχου των Δηλώσεων και συγκεκριμένα οι δηλώσεις των Ειδικών Επιθεωρητών που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ελέγχονται εφεξής από την Γ' Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντί από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ισχύει.

Παράλληλα, διαγράφονται ως υπόχρεοι οι βοηθοί του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι θέσεις των οποίων έχουν ήδη καταργηθεί (άρθρο25 ν.4305/2014).

Η νομοτεχνική αυτή τακτοποίηση έχει ως άμεση συνέπεια να ελέγχονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ως άνω Ειδικών Επιθεωρητών από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, και όχι από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που είναι η προϊσταμένη αρχή των εν λόγω Επιθεωρητών. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αποτροπή της ταύτισης ελεγκτή και ελεγχόμενου.

2.  Παρατείνονται, κατά δύο (2) μήνες, οι προβλεπόμενες προθεσμίες για την έκδοση των απαιτούμενοι αποφάσεων, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, τα αρμόδια όργανα για την επιβολή προστίμων και τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης αυτών κ.λπ. Η εν λόγω παράταση είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής www.pothen.gr, να συμπεριληφθούν τα επιπλέον στοιχεία που προβλέπει ο Ν.4389/2016 για τις ως άνω δηλώσεις, και να τεθεί η εν λόγω εφαρμογή σε παραγωγική λειτουργία για το σύνολο των υπόχρεων.

3. Ορίζεται ρητά το χρονικό διάστημα (από 1-10-2016 έως 31-12-2016), για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έτους 2016 (χρήσης 2015) του v.3213/2003 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του άρθρου 229 Ν.4281/2014.

Οι νέες ρυθμίσεις σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική αναβάθμιση και λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, καθώς και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισραήλ: Ο οίκος S&P υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ

"Η πρόσφατη εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους" Ο διεθνής οίκος …