Υπεξαιρέσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα και όχι μόνο, στη ΔΕΗ-Τι συμβαίνει;

DEH109

Υπεξαιρέσεις χρημάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα και όχι μόνο, φαίνεται πως έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του agrinioreport.com.

"Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Κατά τους προηγούμενους μήνες, διάφοροι αγρότες που ήθελαν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και άλλα παρεμφερή είχαν πάρει μια ειδική προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ. Με λίγα λόγια η ΔΕΗ έδινε μια προσφορά για τη σύνδεση και κάποια στιγμή αργότερα γινόταν η οριστική μελέτη εφαμογής, όπου ένα ποσό έπρεπε να επιστραφεί στους εκάστοτε παραγωγούς, αφού πρώτα οι ίδιοι είχαν καταβάλει ολόκληρο το ποσό.

Έτσι οι αγρότες έπαιρναν ένα παραστατικό της πληρωμής το οποίο ήταν γραμμένο κάποιες φορές σε γραφομηχανή αντί να είναι εκτυπωμένο από υπολογιστή. Εν συνεχεία τα πάρκα κατασκευάστηκαν και οι οικονομικές υπηρεσίες που αναλάμβαναν τις συναλλαγές διαπίστωσαν πως σε κάποιες περιπτώσεις (αρκετές στον αριθμό πάνω από 200) υπήρχαν ελλιπή τιμολόγια όρων σύνδεσης και πως κάποιος/οι υπάλληλος/οι της ΔΕΗ αντί να αποδίδει τα χρήματα στους παραγωγούς τα κρατούσε, κάτι το οποίο φυσικά διώκεται ποινικά.

Να σημειώσουμε εδώ πως όλο αυτό το σύστημα απάτης δεν αφορούσε μόνο τιμολόγια αγροτών αλλά και απλών πολιτών που ουδεμία σχέση είχαν με φωτοβολταϊκά.

Έτσι όταν οι οικονομικές υπηρεσίες ζητούσαν τα αντίστοιχα τιμολόγια των παραγωγών, αλλά και άλλων πολιτών, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε, είχαν καταβάλει όλο το απαιτούμενο ποσό και όχι μέρος αυτού, ο/οι υπεύθυνος/οι υπάλληλος/οι της  ΔΕΗ ανέφερε/αν πως δεν υπήρχαν τα τιμολόγια επειδή οι παραγωγοί δεν είχαν πληρώσει. Όλα αυτά τα ποσά, που μετρούν πολλά μηδενικά στο τέλος, εισπράττονταν παράνομα από τον/ους υπάλληλο/ους.

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το θέμα αλλά και το κατά πόσο οι πολλές πληροφορίες που είχαμε ευσταθούν, προσπαθήσαμε αρχικά να επικοινωνήσουμε με το κατάστημα της ΔΕΗ στο Αγρίνιο και τον Διευθυντή κ. Βελλή ο οποίος, μέσω της γραμματέας του, μας παρέπεμψε στα κεντρικά γραφεία στην Πάτρα.

Καλέσαμε τηλεφωνικά τη ΔΕΔΔΗΕ Πατρών η οποία μας παρέπεμψε για το θέμα στον διευθυντή της ΔΕΗ Πατρών (κεντρικά καταστήματα).

Επόμενό μας βήμα ήταν να έρθουμε σε επαφή, μετά από μια βδομάδα τηλεφωνικών αναζητήσεων, με τον διευθυντή των κεντρικών καταστημάτων της ΔΕΗ κ. Καπερώνη ο οποίος αρχικά δήλωσε πως απαγορεύεται να μιλήσει στα ΜΜΕ ωστόσο δέχτηκε εν τέλει να μας μιλήσει. Όταν του παραθέσαμε το θέμα ανέφερε πως έπρεπε να μιλήσουμε με τον κ. Βελλή και του είπαμε πως το κάναμε, ωστόσο ο ίδιος επέμενε πως το θέμα δεν έγκειται στις δικές του αρμοδιότητες.

Τέλος, μιλήσαμε και με τον προϊστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου ο οποίος και εκείνος μας παρέπεμψε στον κ. Βελλή.

Άκρη δεν βγάλαμε, απάντηση από κανέναν δεν πήραμε και ούτε άρνηση γι αυτό το σκάνδαλο και για τα πολλά ερωτήματα που εγείρονται από αυτή την υπόθεση. Τα χρήματα που έκαναν «φτερά» είναι πάνω από μισό εκατομύριο ευρώ μιας και μιλάμε για περισσότερες από 200 υποθέσεις αγροτών με πάνω κάτω 2000 ευρώ η κάθε υπόθεση. Όσο για τον/τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση που χρήζει διερεύνηση και φυσικά διώκεται ποινικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας έλαβε ως «ποινή” την μετάθεσή του/της από το Μεσολόγγι στην Πάτρα.

Εμείς περιμένουμε να δημοσιεύσουμε κάθε επίσημη απάντηση από την ΔΕΗ για το θέμα αυτό καθώς και απαντήσεις στα ερωτήματά μας σε σχέση με την υπόθεση και την δίωξη του/της υπαλλήλου."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …