ΙΟΒΕ: θετικός ο ρόλος του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών

drink-708

Τον θετικό ρόλο του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας, παρά τις επιπτώσεις της εξαετούς οικονομικής κρίσης, καταγράφει νέα μελέτη του ΙΟΒΕ.

Τίτλος της μελέτης «Η επίδραση του κλάδου αναψυκτικών και άλλων μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία».
Στη μελέτη εξετάζεται η συνολική επίδραση που έχει στη χώρα η παραγωγή και διανομή μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικά, φρέσκοι και συμπυκνωμένοι χυμοί, παγωμένο τσάι, αθλητικά και ενεργειακά ποτά) και η σύνδεσή τους με τους υπόλοιπους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Τα δεδομένα, όπως προκύπτουν από τη μελέτη, καταδεικνύουν σημαντικότατη απώλεια σε όγκο πωλήσεων την περίοδο 2009-2015, αναδεικνύοντας παράλληλα την ισχυρή σύνδεση της βιομηχανίας μη αλκοολούχων ποτών με τους τομείς της εστίασης (HORECA) και του τουρισμού, καθώς και με τους εγχώριους προμηθευτές.

Η βιομηχανία παραγωγής και εμφιάλωσης μη αλκοολούχων ποτών έχει τοπικό χαρακτήρα ανάπτυξης και ενισχύει καθοριστικά τον αγροτοδιατροφικό τομέα (προμήθεια πρώτων υλών), το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο, τον κλάδο της συσκευασίας και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες, όπως διαφήμιση, έρευνες αγοράς, συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη:
- Σε περισσότερα των €2,2 δισ. για το 2015 – ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% του ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται η συνολική επίδραση του κλάδου παραγωγής και διανομής μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία, με το μεγαλύτερο ποσοστό συμβολής στην προστιθέμενη αξία να προκύπτει από τους κλάδους εστίασης (HoReCa) και τη βιομηχανία παραγωγής μη αλκοολούχων ποτών.
- Κάθε €1 δαπάνης για την αγορά των προϊόντων του κλάδου (σε τιμές παραγωγού) δημιουργεί €3,9 προστιθέμενης αξίας στο σύνολο της οικονομίας,
- Για το σύνολο της παραγωγής και διανομής μη αλκοολούχων ποτών υπολογίζεται ότι για κάθε ευρώ τελικής κατανάλωσης μη αλκοολούχων ποτών δημιουργείται €1,5 προστιθέμενης αξίας στο σύνολο της οικονομίας.
- Αξιοσημείωτη είναι η εξαγωγική δυναμική του κλάδου, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 7,4% της εγχώριας παραγωγής.
- Τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν άμεσα από την παραγωγή και διανομή μη αλκοολούχων ποτών εκτιμώνται σε €381 εκατ., ενώ αν περιληφθούν οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις τα έσοδα από φόρους και εισφορές υπολογίζονται σε €787 εκατ.

Έρεισμα για την απασχόληση
Ο κλάδος των μη αλκοολούχων ποτών στηρίζει την απασχόληση, δίνοντας μεγάλη ώθηση στους κλάδους της παραγωγής, της εστίασης και του εμπορίου, ιδίως στην περιφέρεια.
- Σε 49.750 θέσεις εργασίας (1,4% της συνολικής απασχόλησης για το 2015) ανέρχεται η συνολική επίδραση της παραγωγής και διανομής μη αλκοολούχων ποτών, με τις άμεσες θέσεις εργασίας να εκτιμώνται σε 17.177 και τις θέσεις εργασίας στους άμεσους προμηθευτές του να υπολογίζονται σε 5.000.
- Κάθε θέση εργασίας στην παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών συνδέεται με 10 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.

Αναψυκτικά, ο ακρογωνιαίος λίθος του κλάδου μη αλκοολούχων ποτών
Τα αναψυκτικά στηρίζουν την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου μη αλκοολούχων ποτών και τις πωλήσεις του στην ελληνική αγορά.
- Το 70% των πωλήσεων μη αλκοολούχων ποτών (448 εκατ. λίτρα από τα συνολικά 645 εκατ. λίτρα) και
- περίπου το 50% των εμπορικών ροών του κλάδου για το 2015 αφορούν σε αναψυκτικά.
Ο όγκος πωλήσεων των αναψυκτικών, εντούτοις, σημειώνει πτώση 31% την περίοδο 2009-2015 στο πλαίσιο της γενικότερης κάμψης του κλάδου (-32%).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλλαγές στις άδειες οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια, σκοποβολή και κυνήγι

Αλλαγές στις άδειες οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια, σκοποβολή και κυνήγι, με σκοπό την αντιμετώπιση της …