Τουρισμός–Επισιτισμός: Εργασιακές συνθήκες "γαλέρας"

401stratoulis
Σε καταγγελλία για τις εργασιακές συνθήκες στους κλάδους τουρισμού και επισιτισμού με τον χαρακτηρισμό "γαλέρας", προχώρησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, λέγοντας ότι "οι συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας είναι πιο βάρβαρες από ποτέ".
Ειδικότερα τόνισε:
"Σε έναν κλάδο που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, μέσω της οποίας έρχεται η ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έχει γίνει κανόνας η καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού Δικαίου, ακόμα και αυτού του ισχνού που έχει απομείνει από τα μνημόνια, που σε πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι πλέον καθεστώς, εξαιτίας –και- της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αυτό αποτελεί πια καθημερινό φαινόμενο, παλαιοί εργαζόμενοι να απολύονται και στη συνέχεια να προσλαμβάνονται νεότεροι ηλικιακά, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Αυτό έχει, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα οι μισθοί να κυμαίνονται στα επίπεδα των 300 - 400 ευρώ, ανεξάρτητα από τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας.
Οι συνθήκες αυτές είναι σε βάρος τόσο των εργαζομένων, όσο και της ελληνικής οικονομίας. Με την ανοχή της κυβέρνησης και των δανειστών, οι μοναδικοί πραγματικά ωφελούμενοι είναι τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι ουσιαστικά λυμαίνονται τα τεράστια οφέλη από τον ελληνικό τουρισμό, σε βάρος του ελληνικού λαού συνολικά.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, προετοιμάζουν νέα μέτρα για την οριστική κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων.
Σε αυτά θα περιλαμβάνονται οι ομαδικές απολύσεις, η ολοκληρωτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και, πιθανότατα, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.
Για το λόγο αυτό, καλεί τόσο τους εργαζόμενους στον Τουρισμό–Επισιτισμό, όσο και γενικότερα, τον κόσμο της εργασίας και τους συνταξιούχους να αντισταθούν μπροστά στην επερχόμενη ολοκληρωτική κατάργηση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Όλοι μαζί μπορούν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μεγάλου και δυναμικού κοινωνικοπολιτικού μετώπου, ικανού να οδηγήσει στην ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών εκφραστών τους και στην έξοδο από την κρίση προς όφελος του ελληνικού λαού."
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΚΚΕ: "Πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπηρετεί"

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη …