Μια δεκαετία σχεδόν αφότου ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε τις εθνικές οικονομίες, πολλές χώρες θεωρούν τις προοπτικές της οικονομίας τους αδύναμες.
Μια καινούρια έρευνα του Pew Research Center αποκαλύπτει τη θλιβερή εικόνα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, με πάνω από το 80% των πολιτών σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία να περιγράφουν ως άσχημη την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα το συντριπτικό ποσοστό του 97% των Ελλήνων βλέπουν άσχημη την κατάσταση στην οικονομία και μόλις 2% καλή.
Αυτή η απαισιόδοξη εικόνα αντιστρέφεται σε άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε., όπως σε Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία όπου θεωρούν πως οι οικονομικές επιδόσεις είναι καλές.
Εκτός Ευρώπης, οι προοπτικές για την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία είναι πιο θετικές. Μόλις 3 στις 12 χώρες είδαν την εμπιστοσύνη των πολιτών να αυξάνεται για την οικονομία πέρυσι. Αυτό αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2016 είναι μέτρια και εύθραυστη.
Βάσει της έρευνας, ακόμη και πριν την ψήφο υπέρ του Brexit που προκάλεσε οικονομική αναταραχή, οι Ευρωπαίοι γενικά είχαν άσχημη άποψη για την οικονομία. Σε 7 στις 10 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδόν οι μισές βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση ως καλή. Οι Έλληνες φαίνονται ως οι λιγότεροι ευχαριστημένοι με μόλις 2% να θεωρούν την οικονομική κατάσταση καλή, ενώ τα ποσοστά αυτά σε Γαλλία και Ισπανία φτάνουν το 12% και 13% αντίστοιχα.
Κατά το enikonomia.gr, το 76% των Σουηδών και το 75% των Γερμανών βλέπουν θετικά την οικονομική τους κατάσταση και σχεδόν το 61% των Ολλανδών εκφράζουν ίδια άποψη.