Kαι μετά την αποφοίτηση τι; Συμβουλές για τη σταδιοδρομία σας

foithtes-symboyles

Αν μόλις αποφοιτήσατε, ίσως αναρωτιέστε για τα επόμενα βήματά σας. Μην κάνετε το συνηθισμένο λάθος να δεχθείτε την πρώτη θέση εργασίας για αποφοίτους που ταιριάζει με τα προσόντα σας, διότι μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να διαπιστώσετε ότι η επιλογή που κάνατε δεν σας ταιριάζει καθόλου και να χρειαστεί να αλλάξετε εντελώς την πορεία σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε ποιες επιλογές θα ήταν κατάλληλες για εσάς, υπό τις οδηγίες του EURES:

"Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης επιγραμμικής συζήτησης με τους ειδικούς συμβούλους σταδιοδρομίας της βρετανικής εφημερίδας The Guardian διερευνήθηκαν οι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους αποφοίτους να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Πώς μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή κατεύθυνση για εσάς;

Ίσως το να ξεκινήσετε με αυτό που σας αρέσει να κάνετε ακούγεται λογικό, αλλά στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί απρόσμενα δύσκολο. Ο Jon Gregory, συγγραφέας του βιβλίου «Winning That Job» και συντάκτης του δικτυακού τόπου win-that-job.com, προτείνει να ξεκαθαρίσετε δύο στοιχεία. Πρώτον, τι σας αρέσει πραγματικά να κάνετε; Ίσως σας αρέσει να συνεργάζεστε με άλλους ανθρώπους, να λύνετε προβλήματα ή να φτιάχνετε αντικείμενα. Δεύτερον, τι σας ενδιαφέρει; Ίσως το περιβάλλον, τα νόμιμα δικαιώματα ή η υγειονομική περίθαλψη.

«Αν κατανοήσετε αυτά τα 2 στοιχεία, θα είναι πιο εύκολο να καταλήξετε σε κάποια κατεύθυνση. Ακολουθήστε μια πορεία που σας επιτρέπει να εργαστείτε σε έναν τομέα για τον οποίο ενδιαφέρεστε και που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας και θα τα πάτε μια χαρά», επισημαίνει ο Jon.

Η Denise Taylor, ψυχολόγος που έχει βραβευτεί για τον δικτυακό τόπο Amazing People, προσθέτει ότι οι ταχείες μεταβολές στον τομέα της εργασίας και οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να προβλέψουμε το μέλλον. Με αυτό το δεδομένο, ένας τρόπος για να επιλέξετε την κατεύθυνσή σας είναι να αναζητήσετε αυτήν που θα σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Ποια επιλογή θα σας παράσχει τις καλύτερες δυνατότητες και θα ενισχύσει το βιογραφικό σας σημείωμα;

«Ό,τι κι αν αποφασίσετε, δεν θα είναι για πάντα (...), εστιάστε σε τρόπους με τους οποίους θα καλλιεργήσετε και θα αναπτύξετε ικανότητες χρήσιμες για την αγορά εργασίας», υπογραμμίζει η Denise.

Περιγραφές και κριτήρια θέσεων εργασίας: πόση σημασία έχουν;

Ακόμα και αν μια αγγελία για θέση εργασίας αναφέρει ορισμένα προσόντα τα οποία δεν διαθέτετε, ίσως να αξίζει να την εξετάσετε περαιτέρω. Στις αγγελίες συχνά αναφέρονται κάποια προσόντα που είναι απαραίτητα και κάποια άλλα που είναι επιθυμητά. Αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο προσλήψεων ή το τμήμα ανθρώπινων πόρων και ρωτήστε τους κατά πόσον πληροίτε τις απαιτήσεις ως υποψήφιος.

Δώστε το όνομά σας, αναπτύξτε μια σχέση με τον συνομιλητή σας και, αν δεν είστε σίγουροι, υποβάλετε το βιογραφικό σας σημείωμα, αναφέροντας στη συνοδευτική επιστολή ότι κατανοείτε πως δεν διαθέτετε τα κατάλληλα προσόντα σε έναν τομέα αλλά ελπίζετε ότι θα εξετάσουν την περίπτωσή σας.

Μην δοκιμάσετε αυτή την προσέγγιση περισσότερες από μία φορές με την ίδια επιχείρηση. Επίσης, αν δεν διαθέτετε κανένα σχετικό προσόν, μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε, οπότε σκεφτείτε προσεκτικά σε ποια περίπτωση θα την εφαρμόσετε. Αν όμως σας ενδιαφέρει η θέση και πιστεύετε ότι τα προσόντα και η εμπειρία σας ταιριάζουν με το προφίλ της θέσης, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση.

Τι θα λέγατε για την περίπτωση εργασίας στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσετε πολύτιμες πρακτικές δεξιότητες και να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα;

Μερικές φορές, οι καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες προκύπτουν στο εξωτερικό. Το EURES μπορεί να σας βοηθήσει να τις εντοπίσετε. Ελέγξτε τις αγγελίες θέσεων εργασίας που δημοσιεύουμε (περισσότερες από ένα εκατομμύριο στη δικτυακή πύλη μας) ή χρησιμοποιήστε το επιγραμμικό εργαλείο μας για να εντοπίσετε τον πλησιέστερο σε εσάς σύμβουλο EURES.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που παρέχει η δικτυακή μας πύλη για να δημοσιεύσετε ηλεκτρονικά το βιογραφικό σας σημείωμα. Εναλλακτικά, ελέγξτε το πρόγραμμα Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES για να μάθετε πώς μπορείτε να λάβετε πρακτική υποστήριξη κατά την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: «Πιστεύω ότι έχω τα εχέγγυα να έχω μια πραγματικά άριστη κυβέρνηση»

«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν πετύχω σε αυτό το οποίο κάνω, πολλές καριέρες παραδοσιακών πολιτικών …