Προτάσεις για φθηνότερη Φοιτητική στέγη

foititikistegi-620x330

Στον έβδομο χρόνο πτώσης οδεύουν τα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων, που κάποτε αποτελούσαν από πιο δημοφιλή επενδυτικά «προϊόντα» για τη μεσαία τάξη. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, οι τιμές μίσθωσης φοιτητικών διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο από 4% έως 8%, ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή, ενώ και εφέτος φαίνεται να συνεχίζεται η «παράδοση» των τελευταίων ετών που επιβάλλει την παραμονή των πρωτοετών φοιτητών στο πατρικό τους, προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και να επιβαρύνουν οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με επαγγελματίες, που μίλησαν στο dikaiologitika.gr, από το χώρο της κτηματαγοράς, σε κάποιες πόλεις της περιφέρειας οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα «καλά» διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, αλλά και τα σχετικά καινούργια σπίτια κοντά στα πανεπιστήμια, τόσο στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, όσο και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Κομοτηνή, που θεωρείται από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας για την ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού, οι τιμές παρουσιάζονται αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία που επιλέγονται από τους σπουδαστές και είναι οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής Σχολής.

Δεδομένου όμως ότι πάνω από το 50% των Τμημάτων, του συνόλου των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ είναι συγκεντρωμένο στα πανεπιστήμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, η αγορά της στέγασης των φοιτητών διαμορφώνεται εν πολλοίς από το πως θα κινηθούν τα ενοίκια σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.

Όσον αφορά στην Αθήνα τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζουν τα μισθώματα των διαμερισμάτων σε περιοχές του κέντρου, όπως Κυψέλη, Πατήσια, Αλεξάνδρας, Σεπόλια, Πλατεία Αμερικής κ.λπ., ενώ κοντά σε πανεπιστημιακές σχολές (Ζωγράφου, Γουδί, Ιλίσια, Αμπελόκηποι), η πτώση είναι ηπιότερη έως ανύπαρκτη. Τις οικονομικότερες λύσεις προσφέρουν οι παλαιές πολυκατοικίες, καθώς η μείωση των ενοικίων κυμαίνεται σε ποσοστό έως 8%. Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 120-400 ευρώ, με το ανώτερο όριο να αφορούν σπίτια σε Κολωνάκι και Μετς, ενώ για τα δυάρια στα 150-450 ευρώ.

Σε ότι έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη, η περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών που σπουδάζουν στη συμπρωτεύουσα εντοπίζεται μεταξύ της Εθνικής Αμύνης, της Αγίου Δημητρίου και της Ιασονίδου. Λόγω του «συνωστισμού», το μέσο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος είναι αρκετά «τσουχτερό» και για μία ριζικά ανακαινισμένη γκαρσονιέρα μπορεί να φθάσει έως και 400 ευρώ ανά μήνα.

Ανατολικά του κέντρου, όπως στις περιοχές Τριανδρία και Τούμπα, τα ενοίκια είναι χαμηλότερα, ενώ ακόμη πιο φθηνά ενοικιάζονται τα σπίτια στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τις περιοχές του Βαρδαρίου, της Αντιγονιδών ή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Την ίδια ώρα πάντως, η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων αφού υπάρχει πληθώρα αδιάθετων διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα, αν και οι τιμές έχουν διορθώσει αρκετά.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν πλέον σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για τους επόμενους μήνες.

Φοιτητικό σπίτι: Δείτε πως δεν θα σας κοστίσει ο κούκος αηδόνι

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς καθώς και οι εκπρόσωποι διάφορων καταναλωτικών οργανώσεων, η εμπεριστατωμένη έρευνα είναι το πρώτο βήμα για μην πληρώσει ο νέος ενοικιαστής τον κούκο αηδόνι! Διότι ναι μεν οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι επιτήδειοι καραδοκούν.

Για παράδειγμα όσοι βιαστούν να «κλείσουν» το φοιτητικό τους σπίτι πολύ γρήγορα, ή δίπλα στη σχολή που έχουν «περάσει» μπορεί να επιβαρυνθούν με «καπέλο» έως και 30% λόγω της εντατικοποίησης της ζήτησης. Αντίθετα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου οι απαιτήσεις πέφτουν σε λογικά επίπεδα. Επιπλέον, εάν δεν αναζητηθεί σπίτι ακριβώς δίπλα στην πύλη της πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής σχολής, το όφελος ετησίως είναι σημαντικό.

Επίσης όροι στο μισθωτήριο που δεν είναι κατανοητοί ή που δεν είναι αποδεκτοί εκ μέρους του μισθωτή καλό είναι να διαγράφονται. Να σημειωθεί ότι σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη».

Σε ότι αφορά το κόστος, πριν την υπογραφή του συμβολαίου μίσθωσης, οι νέοι ενοικιαστές μπορούν να περιορίσουν ή και να εκμηδενίσουν τα χρήματα που επιβαρύνουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους εάν προσέξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατοικίας που τους ενδιαφέρει.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες κόστους είναι η θέρμανση. Η επιλογή σπιτιού που έχει κεντρική θέρμανση ενδεχομένως να επιβαρύνει την τσέπη ή την υγεία σας (στην περίπτωση που τα καλοριφέρ δεν ανάψουν). Από την άλλη, ένα διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση δίνει την ευκαιρία στον ενοικιαστή να κλείνει τον θερμοστάτη όταν λείπει από το σπίτι και όποτε άλλοτε το επιθυμεί, περιορίζοντας έτσι τις δαπάνες, ενώ η θέρμανση με φυσικό αέριο κατεβάζει πολύ περισσότερο τα έξοδα.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του μηνιαίου κόστους είναι τα κουφώματα. Ένα σπίτι με σύγχρονες υποδομές (παράθυρα με διπλά τζάμια), μπορεί να περιορίσει τις μηνιαίες δαπάνες θέρμανσης έως και 12%.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …