Τρόποι εισόδου στη ρύθμιση των 100 δόσεων

doseis1_627440851

Και όμως υπάρχει η δυνατότητα επανένταξης στην ρύθμιση των 100 δόσεων για κάποιον όμως ο οποίος την έχασε χωρίς δική του ευθύνη.  Ως γνωστό η ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2015 από την τότε αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή.

Προέβλεπε ότι η ρύθμιση παλαιότερων οφειλών έως και 5.000 ευρώ προς την εφορία μπορούσε να γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και μπορούσε να εξοφληθεί άτοκα με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταχθούν στην ρύθμιση περίπου 1,7 εκατ. οφειλές τους δημοσίου.

Μετά την συμφωνία του Ιουλίου και με κλειστές τις Τράπεζες η ρύθμιση άλλαξε. Από τον Οκτώβριο του 2015 επιβλήθηκαν εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ.

Η άτοκη εξόφληση της οφειλής αφορούσε μόνο τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
Β) Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
Γ) H υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Σε όλους τους υπόλοιπους με οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ επιβλήθηκε επιτόκιο 5,05% σε όλες τις υπολειπόμενες δόσεις. Αν λοιπόν κάποιος είχε δώσει πάγια εντολή στην Τράπεζά του για την καταβολή της αρχικής δόσης (δηλαδή της δόσης χωρίς επιτόκιο) μετά από 10 καταβολές δόσεων μέσω τραπέζης και αν δεν είχε αναπροσαρμόσει την πάγια εντολή θα φαινόταν να χρωστά μισή δόση χωρίς να το γνωρίζει.

Παρόλα αυτά θα έχανε την ρύθμισή του χωρίς δική του υπαιτιότητα αφού ούτε η τράπεζα ούτε και η εφορία θα τον ειδοποιούσε για την καθυστέρηση. Όλοι αυτοί μπορούν να πάνε στην εφορία τους και με τα αποδεικτικά της καταβολή των δόσεων να επανενταχθούν στην ρύθμιση των δόσεων καταβάλλοντας βέβαια και την μισή δόση που εμφανίζονταν ότι οφείλουν.

Υπήρχαν κάποιοι που πλήρωναν την δόση τους την τελευταία ημέρα της προθεσμίας αλλά η τράπεζα καθυστέρησε για δύο τρεις μέρες να περάσει τα χρήματά τους στην εφορία.

Αν γίνει δύο-τρεις συνεχόμενους μήνες κάτι τέτοιο καταγράφεται όπως εξηγεί το enikonomia, ως επαναλαμβανόμενη εκπρόθεσμη καταβολή της δόσης που σημαίνει απώλεια της ρύθμισης αφού απαγορεύεται να καθυστερήσεις πάνω από μια δόση το εξάμηνο.

Επειδή η εφορία συνεχίζει να εισπράττει τις δόσεις χωρίς να ειδοποιεί για την απώλεια της ρύθμισης και αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να επανενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αυτές είναι περιπτώσεις επανένταξης στην ρύθμιση των 100 δόσεων που ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η ρύθμιση 100 δόσεων δεν θα επαναληφθεί. Κάλεσε δε, όσους έχουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …