Εξαφανίστηκαν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

anergia oxi
Μόλις το 4,3% των ανέργων στην Ελλάδα καταφέρνει να ξαναβρεί δουλειά, όταν το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 15,4% για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 4ο τρίμηνο του 2015, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχει την υψηλότερη ανεργία, ξεπερνώντας μόνο τη Μάλτα με 3,1% Διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, έχει δομικά χαρακτηριστικά, αφού προκύπτει ότι ακόμα και στην Ισπανία που επίσης έχει πολύ υψηλή ανεργία, το ποσοστό εκείνων που κατάφεραν να βρουν δουλειά ανήλθε στο 16,1%, δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αντίστοιχα στην Πορτογαλία, όπως αναλύει το dikaiologitika.gr, που επίσης τέθηκε σε καθεστώς μνημονίου, το ποσοστό απορροφητικότητας στην αγορά εργασίας είναι στο 20,2%, δηλαδή ακόμα υψηλότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα, εκτός της Μάλτας, έχει μόνο η Βουλγαρία που για το ίδιο θέμα «τρέχει» με ποσοστό 3,2% μόλις.
Είναι προφανές ότι ο διαρκής αποκλεισμός από την αγορά εργασίας, δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στους ανέργους και τις οικογένειές τους, αφού ουσιαστικά βρίσκονται στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού. Ένα πρόβλημα που επιτείνεται ακόμα περισσότερο από το διαρκώς υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 18%, από 4,8% που είναι στην ΕΕ. Τα στοιχεία του 2015, δείχνουν ότι από τους 22 εκατ ανέργους της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί αδυνατούν να βρουν δουλειά για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος συγκριτικά με το 2008 και δείχνει πως το πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης εργασίας, έχει πιο «ευρωπαϊκά» χαρακτηριστικά και δεν είναι βέβαια ελληνικό, μόνο.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις του 2025 για αύξηση εισοδημάτων, κοινωνική πολιτική και αντιμετώπιση δημογραφικού

Κονδύλια σχεδόν 3 δισ. στον νέο προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις - Αναλυτικά τα …