Τα "κόκκινα" δάνεια που θα πωληθούν και οι ξένοι που θα τα αναλάβουν

kokkina-daneia-eurobank-alpha-bank

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέσα στην επόμενη τριετία να μειώσουν τον τεράστιοόγκο των «κόκκινων» δανείων – τα οποία πλέον θεωρούνται στο σύνολό τους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) – κατά 40%. Από αυτά, το 15% θα προέλθει από πωλήσεις και ρευστοποιήσεις.

Ο στόχος μείωσης κατά 40% (σε απόλυτα ποσά), που αναλύει το liberal.gr, δεν θα τεθεί μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το όριο που θα θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα αφορά τις τράπεζες που το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων το «όριο συναγερμού».

Η Eurobank από την πλευρά της ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου ότι στο λεπτομερές πλάνο που έχει καταθέσει στον SSM, στοχεύει στη μείωση των NPEs κατά 35%-40% και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά 40%-50% μέχρι το τέλος του 2019.

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις μέχρι την τελική συμφωνία με τον SSM και την ΤτΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι αποκλίσεις στους στόχους μεταξύ των τραπεζών θα είναι οριακές. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» δάνεια ύψους 43 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, όταν μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να μειώσουν τον όγκο των NPEs λιγότερο από 1 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πιο αναλυτικά, η Τρ. Πειραιώς έχει μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια από το γ’ τρίμηνο του 2015, ωστόσο μέσα στο 2016 η μείωση διαμορφώνεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ. Η Εθνική για πρώτη φορά εμφάνισε πτώση στο β’ τρίμηνο του 2016 κατά 900 εκατ. ευρώ που είναι και η συνολική μείωση για το έτος. Στο ίδιο διάστημα, ωστόσο, η Eurobank έχει δει αύξηση των NPEs κατά 400 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank κατά 300 εκατ. ευρώ.

Μήπως αυτές οι επιδόσεις δείχνουν ότι τελικά είναι ανέφικτος ο στόχος μείωσης των 43 δισ. ευρώ; Για να πιάσουν το στόχο θα πρέπει κάθε χρόνο οι τράπεζες να μειώνουν συνολικά τα NPEs κατά 14,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 3,5 δισ. ευρώ η καθεμία ετησίως. Κάποιοι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Στη Eurobank, για παράδειγμα, παρά την αύξηση που έχει σημειωθεί μέσα στο έτος, πιστεύουν ότι στο β' εξάμηνο η μείωση θα είναι σημαντική και μέσα στο 2017 πολύ μεγαλύτερη, ανοίγοντας το δρόμο για τον περιορισμό του φαινομένου.

Αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος τονίζει ότι μεγάλη σημασία θα παίξει η πορεία της οικονομίας και η ψυχολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Με τα σημερινά δεδομένα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν θα μειωθούν κατά 40% ούτε σε 20 χρόνια», σχολιάζει θέλοντας να δώσει έμφαση στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. «Χρειάζεται ένας συνδυασμός οικονομικής ανάκαμψης και πιο επιθετικής διαχείρισης, με την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων», προσθέτει. «Αν δούμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018, όλα γίνονται».

Επισημαίνει δε, πως αν και τα τελευταία τρίμηνα παρατηρείται μία βελτίωση στη συμπεριφορά των δανειοληπτών, αυτή σχετίζεται περισσότερο με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αυστηροποίηση του νόμου παρά με την ικανότητα των πολιτών να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στις τράπεζες γνωρίζουν ότι ακόμη και αν επιτευχθεί ανάπτυξη άνω του 2% το 2017, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών δεν θα αυξηθεί και οι μόνες ελπίδες καλύτερης συμπεριφοράς εναπόκεινται στο επιχειρηματικό κλίμα που ενδεχομένως θα ενισχυθεί. Σε αυτό το πλαίσιο και ανάλογα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα δάνεια που θα πωληθούν σε ξένα funds, όταν βέβαια αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή σίγουρα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Από τη δεξαμενή των 43 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως τα περίπου 16,2 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και τις ρευστοποιήσεις, ποσό που θα μπορούσε να φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Κατά συνέπεια, το μεγάλο βάρος για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών πέφτει στη διαχείριση δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, είτε αυτή γίνει μέσω των ειδικών μονάδων των τραπεζών (RBU), είτε αναλάβουν τα δάνεια οι ειδικές πλατφόρμες που έχουν ήδη δημιουργηθεί (Manco, Aktua) και αυτές που θα λάβουν άδεια στο μέλλον.

Οι εν λόγω πλατφόρμες εκτιμάται ότι θα δώσουν μεγάλη ώθηση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τη στιγμή που διαθέτουν την τεχνογνωσία και μπορούν να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή και ολόκληρων κλάδων, θα προσφέρουν εκτός από τεχνογνωσία και ρευστότητα, ξεμπλοκάροντας ένα από τα σοβαρά προβλήματα που υφίστανται σήμερα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η μάχη της οικονομίας στην Ευρώπη - Τι να περιμένουμε για το 2025

Από τους πράσινους κανόνες μέχρι τις αμυντικές δαπάνες - Ποιες είναι οι βασικές μάχες οικονομικής …